Eerder heb ik al mijn eigen verhaal gedeeld over mijn zoektocht naar een baan. Natuurlijk zullen de tips in deze blog ook niet uit de lucht komen vallen, maar ik zal het wat algemener en concreter houden. Dit om hopelijk je vooruit te kunnen helpen, zodat je bijvoorbeeld weet waar je terecht kan voor actuele vacatures. Op naar die baan waar je altijd al van hebt gedroomd!

Solliciteren voor emigratie

Als je nog niet op het eiland woont en liever pas de stap richting Curaçao wil maken als je enige zekerheid hebt van een baan, dan raad ik je andere dingen aan dan dat je hier al woont. Voor bepaalde banen maak je meer kans wanneer je hier al woont en eventueel werkt. Maar ik ken ook genoeg mensen die al via Skype hun sollicitatiegesprek met succes hebben gehad vanuit bijvoorbeeld Nederland. Om mij heen hoor ik dat dit regelmatig wel lukt in het onderwijs, in de horeca en bij multinationale ondernemingen / bedrijven.

Nog niet zolang geleden is er een website gelanceerd die heel helder en gestructureerd bijhoudt welke interessante vacatures beschikbaar zijn, namelijk Dushi Jobs. Nog beter gezegd, bedrijven kunnen hier hun eigen vacature uploaden en jij als potentiële kandidaat kan direct je interesse kenbaar maken. Hier zitten (zo schat ik in) vacatures bij waarop je kans zou maken, ook als je solliciteert vanuit bijvoorbeeld Nederland. Dushi Jobs wordt goed bijgehouden en daarnaast denken ze graag met je mee. Ook vind je veel relevante informatie op hun website en andere Social Media kanalen.

Wat mij betreft is Dushi Jobs een aanwinst voor Curaçao. Toen ik 4,5 jaar geleden op zoek ging naar een baan op het eiland, vond ik het vrij lastig om een website te vinden die voldeed aan de kenmerken ‘actueel’ en ‘overzichtelijk’. Er zijn genoeg websites die pretenderen de nieuwste vacatures online te hebben staan, maar vaak genoeg kwam ik erachter dat de uiterste sollicitatiedatum al was verstreken. Ik hoop dan ook dat Dushi Jobs nóg groter mag worden, zodat je altijd weet waar je terecht kan voor het beste overzicht aan vacatures!

Werk vinden vanuit Curaçao

Wellicht wek ik nu, door de verschillende kopjes, de indruk dat je vanuit Curaçao andere websites of methodes moet gebruiken. Dit is niet mijn bedoeling, maar ik denk wel dat er een verschil in zit. Als je al woont op het eiland, dan is het bijvoorbeeld gemakkelijker om persoonlijk contact te zoeken met bedrijven waar je geïnteresseerd in bent. Opbellen of eens langs gaan als dit mogelijk is, kan soms meer indruk maken dan belanden tussen de stapel sollicitatiebrieven belandt. En behalve dat denk ik dat ‘locals’ of mensen die de taal eigen hebben gemaakt, nog net wat meer mogelijkheden hebben dan een persoon die de taal en de cultuur nog moet leren kennen.

Je kan dus zeker kijken op Dushi Jobs en daar zou heel goed je droombaan tussen kunnen staan. Maar je kan bijvoorbeeld ook eens kijken op de Facebookpagina van Kὸrsou Tin Trabou, opgericht door Elsa Rozendal. Zij verzamelen praktisch alle vacatures uit kranten en dergelijke op Curaçao. Zo krijg je een verzameling van allerlei bedrijven en de meest uiteenlopende vacatures. Van een timmerman tot een hoge functie in de overheid. Of je koopt zelf de krant en spit deze door. Ieder zijn voorkeur toch?

Algemene ‘solliciteren-op-Curaçao-tips’

De taal

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen (ik lijk wel een ambassadeur van de taal). Maar ik vind het gewoon onwijs waardevol als je de taal leert spreken. En je kan mij niet vertellen dat een manager van een bedrijf daar anders over denkt. Natuurlijk is het in de ene baan veel belangrijker dan in de andere baan. Maar feit blijft; je werkt wel op Curaçao. Zelfs als je op een vrij toeristisch strand gaat werken, kom je lokale mensen tegen. Hoeveel leuker zou het zijn als je hen in hun eigen taal kan helpen? Er zijn denk ik weinig banen waar je niet op de een of andere manier in contact staat met Curaçaoënaars. Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat je geen kans maakt zonder de taal te leren. Het zou je echter wel veel meer kunnen brengen. Ook als het gaat om het leren kennen van de cultuur. Je zal het hoe dan ook niet voor niks leren als je hier komt wonen.

Geduld

Wees ook een beetje geduldig. Een vriend van ons heeft, zonder te overdrijven, ruim een jaar moeten wachten op zijn contract. Het ging hierbij om een bedrijf van de overheid, wat het deels verklaard. Voordat alles goedgekeurd is (of wat er dan ook precies dient te gebeuren achter de schermen), ben je wel een tijdje verder. Maar ook bij andere bedrijven kan een dosis geduld vereist zijn. Goed om dus te bedenken wat je in de tussentijd kan doen om toch wat geld in het laatje te krijgen. Het is vast geen probleem als je tussendoor een keer belt, maar doe dit niet iedere week. Ja, het kan soms lastig en vervelend zijn. Maar hopelijk wacht dan wel je droombaan op je!

Netwerken

Een tip voor het vinden van werk die ik vast eerder benoemd heb in één van mijn blogs: netwerken. Op Curaçao werkt ten eerste mond-op-mond reclame onwijs goed. Voor je het weet, zijn een heleboel mensen op de hoogte dat jij druk zoekende bent. Maar daarnaast is men heel behulpzaam. Veel meer dan ik ooit gewend ben geweest in Nederland. Er wordt meegedacht en meteen wordt iemand geappt, gebeld of aangetikt (bij wijze van tijdens een Happy Hour) om te vissen naar eventuele mogelijkheden. Zo kan het soms met een sneltreinvaart gaan.

SUCCES MET SOLLICITEREN!

Leave a Response