Vijf jaar geleden startte ik met het verzamelen van informatie over de aanvraag van een woon- en werkvergunning, ofwel een Verklaring van Rechtswege (VRW). Als je wil wonen op Curaçao en/of er (tijdelijk) zou willen werken, dan dien je daar een vergunning voor te hebben. Ik kon vijf jaar geleden maar moeilijk eenduidige informatie vinden en raakte gefrustreerd van de vele bezoekjes aan ‘de vreemdelingendienst’. Dit verliep niet altijd vlekkeloos. In de afgelopen vijf jaar is er veel veranderd. Zo is er gelukkig het een en ander geautomatiseerd. Lees hier hoe je een VRW kan aanvragen en wat je ervoor nodig hebt.

Kosten en manier van aanvraag VRW

Voor Nederlanders en Amerikanen die zich op Curaçao willen vestigen, geldt dat de aanvraag tegenwoordig online via de website van het ministerie van Justitie verloopt. Je dient hiervoor een account aan te maken en doorloopt vervolgens online de procedure.

Een VRW kost helaas vrij veel geld, namelijk Nafl. 615,- (voor een stagiare is dit Nafl. 525,-). Zeker wanneer je met het hele gezin komt, kan dit dus best oplopen. Er zijn veel organisaties ondertussen die je aanbieden te helpen met het indienen van je aanvraag, maar ook daar gaat veel geld in zitten. Persoonlijk zou ik die kosten besparen en er andere leuke dingen van doen. Met de juiste informatie kom je een heel eind. En eigenlijk is het toch ook wel leuk om zelf helemaal bij jouw of jullie ’emigratie-proces’ betrokken te zijn?

Vereiste documenten

Ben je van plan voor langere tijd te gaan wonen op Curaçao (langer dan 6 maanden) of er te gaan werken (ongeacht voor hoelang), dan dien je in Nederland al te beginnen met de voorbereidingen. Voor uitschrijving uit de gemeente, dien je namelijk bepaalde documenten opgevraagd te hebben in Nederland en enkele andere documenten komen uit Curaçao. Zie hieronder een opsomming van de documenten die nodig zijn (indien van toepassing voor elk gezinslid) voor de online aanvraag van een VRW (ook te vinden op de website van het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister  van Curaçao):

  • Kopie van geldig paspoort
  • Bewijs van goed gedrag (VOG) indien ouder dan 18 jaar oud (niet ouder dan 3 maanden)
  • Kopie geboorte uitreksel (niet ouder dan 6 maanden)
  • Een aanmelding / inschrijving school op Curaçao (indien kinderen)
  • Een werkgeversverklaring ingevuld door de toekomstige werkgever met kopie paspoort
  • Kopie huwelijksakte, indien gehuwd (niet ouder dan 6 maanden)
  • Kopie notariële samenlevingsovereenkomst en een bewijs van ongehuwde/gescheiden/weduwestaat van beiden (indien samenwonend)
  • Betaalbewijs (zorg na betaling dat je een rekeningafschrift kan downloaden of maak een printscreen)

Overige regels om rekening mee te houden

Mocht u als alleenstaande ouder met uw kinderen naar Curaçao vertrekken of één of meer kinderen blijven in Nederland, dan heb je ook nog een kopie paspoort van de achterblijvende ouder nodig. En daarnaast een verklaring van geen bezwaar van de achterblijvende ouder of een kopie van de uitspraak van de rechter (indien van toepassing).

Ook is het mogelijk om te emigreren zonder al een werkgeversverklaring te hebben. Dan heb je echter een bewijs nodig van voldoende middelen van bestaan. Je dient te kunnen aantonen dat je tenminste Nafl. 1500,- bruto per maand aan geldelijke middelen hebt. Als je met je kinderen deze kant op komt, dan komt daar nog een bedrag van Nafl. 250,- (0-6 jaar oud), Nafl. 350,- (6 tot 12 jaar oud) of Nafl. 500,- (12 jaar en ouder) per kind bovenop.

Wat ik zelf niet heb meegemaakt, maar wel geleerd heb van mensen om mij heen, is dat je nog ergens rekening mee dient te houden mocht je geboren en/of getrouwd zijn in een ander land dan het land van vertrek. Je geboorteakte en/of je huwelijksakte dienen dan gelegaliseerd te worden. Daarvoor moet je naar de Nederlandse ambassade in het land van geboorte en/of je huwelijk.

En dan… wachten

Toen ik mij hier 4.5 jaar geleden heb ingeschreven, duurde het voor mijn gevoel een eeuwigheid. Doordat ik net de verkeerde documenten inleverde, mocht ik meerdere malen terugkomen en lange ochtenden wachten op mijn beurt. En toen alles wel correct was ingeleverd, heb ik ook nog maanden gewacht op mijn Verklaring van Rechtswege. Op dit moment hoor ik om mij heen dat het vaak veel sneller geregeld is. Dat is goed nieuws! Het kan zelfs binnen twee weken al binnen zijn, mits alles goed aangeleverd is. Officieel mag de Curaçaose overheid er echter 4 maanden over doen.

Veel succes!