Waar moet je allemaal aan denken voor vertrek naar Curaçao? Er komt ontzettend veel bij kijken, vooral als je met een heel gezin komt. Met onderstaande ‘checklist’  hoop ik wat bij te kunnen dragen in het ordenen van de ‘nog te regelen dingen’.

Inboedel en eventuele huisdieren verhuizen

Heb je net een schitterende nieuwe set meubels aangeschaft of ben je gewoon heel blij met wat je al hebt staan? Dan is het zeker de moeite waard om eens te informeren wat je kwijt bent als je (een deel) van je inboedel meeneemt naar Curaçao. Meubels zijn prijzig op Curaçao en bovendien is de keuze wat meer beperkt. Wij hebben alles zelf bij elkaar weten te sprokkelen. Dat lukt ook, zeker als je een beetje creatief bent en houdt van rondneuzen. Maar behalve meubels heb je wellicht ook andere spulletjes die je dierbaar zijn. Er zijn vrij veel bedrijven die jouw spullen met alle liefde naar de andere kant van de oceaan willen verschepen!

En als je een trouwe viervoeter rond hebt lopen, dan snap ik maar al te goed dat je die niet achterlaat. Het is wel goed om ook daar rekening mee te houden in de planning. Voor honden en katten gelden enkele invoereisen. Zo heb je een geldige gezondheidsverklaring die niet ouder is dan 2 weken nodig, moeten de dieren ingeënt zijn tegen rabiës (niet langer dan een jaar geleden) en moeten ze worden behandeld tegen parasieten tussen 24 en 48 uur voor vertrek. Dit moet allemaal vermeld staan in het dierenpaspoort. Een andere tip: ga even na of huisdieren toegestaan zijn in het huis of appartement waar je gaat verblijven.

School regelen voor de kinderen

Als je schoolgaande kinderen hebt, dan is een belangrijk punt uiteraard het vinden van een basis- en/of middelbare school. Dit kan een hele uitdaging zijn. Bij veel Nederlandstalige lokale scholen zijn er wachtlijsten. Inschrijvingen starten vaak al in de maand maart, dus daar zal je dan ook vroeg bij moeten zijn. Omdat de kans toch wel vrij klein is dat dit een kans van slagen heeft, zie je dat veel kinderen uit Nederland (in eerste instantie) naar een privé school gaan. Helaas hangt daar wel een prijskaartje aan. Voor de kinderen die al naar de middelbare school gaan, is het goed om te weten dat Papiaments een examenvak is op de publieke scholen. Hoewel ik het leren van de taal alleen maar aanmoedig, kan dit wel een flinke uitdaging zijn!

Overigens een tip die ook te maken heeft met de school van de kinderen: probeer rekening te houden met de afstand tussen school en thuis. Geen must, maar het kan best een uitdaging zijn als deze afstand flink is. Net voor de scholen beginnen en rond de lunchpauze is het erg druk op de wegen. Als je dus je reistijd wat wil inkorten, dan is dit geen overbodig advies.

Vinden van een (droom)huis

Uiteraard kan je direct voor je droomhuis gaan. Maar zelf vind ik het ook geen gek idee om eerst een optrekje te vinden voor de eerste tijd en daarna verder op zoek te gaan. Dit omdat ik mij kan voorstellen dat je pas als je hier woont, je goed inschatten kan waar je graag zou willen wonen. Rekening houdend met reistijden, de wijk en andere zaken die voor jou of jullie als gezin van belang zijn. Mocht je wel direct willen wonen in je droomhuis, dan is het wellicht slim om eerst een lekker lange vakantie te boeken. Dan kan je op je gemak rondkijken en vooral ook ‘voelen’ hoe dat een huis of een wijk is voor jou.

Documenten opvragen

Op Curaçao dien je enkele documenten over te leggen, die je alleen in Nederland kan aanvragen. Uiteraard heb je een geldig paspoort nodig. Zorg er voor dat je paspoort nog ongeveer een jaar geldig is. Nadat je bent inschreven op Curaçao kan je indien nodig een nieuw Nederlands paspoort aanvragen. Op Curaçao zal je een woon- en werkvergunning willen aanvragen, wat een Verklaring van Rechtswege (VRW) wordt genoemd. Hiervoor heb je behalve je paspoort, ook een recente kopie geboorte- en (indien getrouwd) huwelijksakte en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) uit Nederland nodig die niet ouder is dan 3 maanden. Voor het daadwerkelijke aanvragen, moet er nog wat meer geregeld worden (zie de blog over het aanvragen van een Verklaring van Rechtswege).

Uitschrijven uit de gemeente

Wanneer je langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat, dan wordt in Nederland van je verwacht dat je zorgt dat je uitgeschreven bent uit je gemeente. De procedure van uitschrijving verschilt per gemeente. Vergeet niet te vragen naar je bewijs van uitschrijving. Ook andere papieren die je hebt moeten opvragen bij de gemeente, moet je al in handen hebben voordat je bent uitgeschreven. Anders moet je naar een RNI (registratie niet-ingezetenen) kantoor gaan om het alsnog op te vragen.

Stopzetten abonnementen en verzekeringen

Doorlopende abonnementen, zoals je telefoon, de krant, televisie en internet, wil je het liefst op tijd stopzetten. Vaak geldt er een opzegtermijn van een maand, maar check dit even zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook verzekeringen dien je vaak op te zeggen bij vertrek naar het buitenland. En wellicht het belangrijkste: bij verhuizing naar het buitenland komt ook je recht op de Nederlandse Basiszorgverzekering te vervallen. Gelukkig kent ook Curaçao een systeem van sociale zekerheid voor haar inwoners, met als uitvoerende instantie de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Ga even na of je een overbruggingsverzekering moet afsluiten voor de periode tussen het vertrek en het ingaan van je nieuwe verzekering. Goede verhalen heb ik in ieder geval gehoord over OOM verzekeringen, waar ik overigens zelf geen ervaring mee heb.

DigiD in het buitenland

Met een persoonlijke DigiD kan je inloggen op de websites van de Nederlandse overheid. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om online zaken van de Belastingdienst te regelen. Je kan je DigiD alleen aanvragen als je staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Mocht je het zijn vergeten dan kan je het gelukkig nog wel aanvragen, maar dan dien je persoonlijk langs te gaan bij één van de balies. Aangezien het online vragen minder moeite kost, vind ik het de moeite waard om te vermelden in deze ‘checklist’.

Ticket(s)

Daar heb je waarschijnlijk al lang aan gedacht. Misschien nog een goede tip om te boeken tijdens bijvoorbeeld de werelddealweken en indien mogelijk buiten de schoolvakanties te gaan. Dan hoef je iets minder diep in de buidel te tasten!

SUCCES MET DE VOORBEREIDINGEN EN VERGEET NIET OOK TE GENIETEN!

Leave a Response