Dit keer ben ik langsgegaan bij de snek die in de volksmond Chino Blou wordt genoemd, maar die eigenlijk Daixin Rest. heet als ik de tekst op de gevel moet geloven. Als je de foto’s ziet, dan weet je wel waarom deze snek zo genoemd wordt. Het verzinnen van bijnamen aan de hand van hetgeen je ziet, de geschiedenis en waar het bekend om staan, komt wel vaker voor. Chino Blou heeft de kleur natuurlijk te danken aan het biermerk Polar. Wel vaker worden supermarkten en snѐks geschilderd in de kleuren van drankmerken (voornamelijk Polar en Bright).

De ligging

Chino Blou heeft een perfecte ligging langs de doorgaande weg in Saliña. Schuin tegenover Emporio en net naast Autocity. Voor de mensen die deze weg vaak rijden kan het niet onopgemerkt blijven. Regelmatig is het hier een drukte van jewelste en sta je hier eventjes stil in een file. Ook de motoren die wel vaker voor de deur staan, vallen op.

Zelf stop ik hier eigenlijk enkel om wat te halen en weer door te gaan. Maar nu ik er een keer wat langer heb gezeten, kan ik zeggen dat er een gezellige sfeer hangt. Met een openklappend raam en een klein barretje aan de buitenkant van de snek, is het een fijne hangplek voor velen. Onwijze drukte op straat en regelmatig een getoeter, omdat er weer een bekende langsrijdt. Je favoriete drankje en lekker wat te snacken daarnaast.

6787aaea-cb82-42ed-a43e-ce876b136723

Vooral ’s avonds kan het hier behoorlijk druk zijn voor een toch redelijk kleine snѐk. Wellicht komt dat omdat je hier ook de bekende saté ku batata kan eten (en natuurlijk ook allerlei Chinese recepten). Voor enkele is dit dé plek om hun avond door te brengen. Voor anderen blijft het één van de vele snèks die wordt gebruikt om even snel wat te halen.

Bezoekers

Ook al ben je bij Chino Blou met je eigen groepje, krijg je toch snel het gevoel dat je meegenomen wordt in de gezelligheid om je heen. Er wordt dan ook zo hard gesproken en gelachen met elkaar, dat je gemakkelijk kan horen wat degene aan de andere kant van de bar zegt. Geef maar eens een kleine reactie in de vorm van bijvoorbeeld een lach. Daarmee geef je een ander genoeg reden om jou bij hun gesprek/discussie te betrekken.

De meeste bezoekers die hier komen zijn mannen. Voornamelijk als je kijkt naar de mensen die buiten staan en blijven hangen. Daarmee wil ik niet zeggen dat vrouwen niet welkom zijn, maar wel dat er een echte mannensfeer hangt. Daar helpen de vele motoren die er vaak staan dan ook wel aan mee.

Drank en verhalen

Gezien ik al weleens was geweest bij Chino Blou, wist ik wat ik moest verwachten van de drankjes die hier geschonken worden. Nadat ik mijn vrienden had ‘gewaarschuwd’ (zij kwamen hier voor de eerste keer), gingen zij naar de bar om te bestellen. Na het bestellen draaide één van hen nog om, om aan te geven dat de drankjes netjes worden afgemeten met een shot glaasje. Na een slok genomen te hebben werd echter al snel duidelijk dat de functie van het shotglaasje zijn werking niet goed deed. Jup, zoals ik het gewend was. Je krijgt duidelijk meer whiskey dan cola…

2192de53-25b2-4855-bd33-df96402a2431

Er waren niet veel bezoekers die mij veel konden vertellen over de geschiedenis. Maar een regelmatige bezoeker, althans dat beweerde hij zelf, gaf wel aan deze snek ‘een echte snèk’ te vinden. Gezelligheid, drank, eten en samenhorigheid zijn voor hem kenmerken van een snèk van tegenwoordig. Hij gaf ook eerlijk toe dat wij verkeerd zitten als wij echt op zoek zijn naar geschiedenis en oude gewoontes bij snèks. Volgens hem moeten wij dan niet langs de hoofdwegen en/of bekende wegen van Curaçao zoeken. Dan is het interessanter om juist naar de oudere wijken te gaan. Wellicht een idee voor ons volgende bezoek!

Leave a Response