Grotendeels opgegroeid in Cas Grandi (jaren ‘90) kwam ik meerdere keren per dag langs Bar Keke. Een plaats waar wij in ieder geval ’s avonds nooit stopte. Overdag wel eens, om sigaretten te halen voor mijn moeder. Toentertijd hadden we immers geen andere plekken in de buurt waar je snel wat kleins kon kopen.

De mensen die wel eens naar een snèk gingen kennen Bar Keke wel. Erg handig als iemand van UTS, Aqualectra of een monteur moest langskomen. Indien wij Bar Keke lieten vallen wist opeens iedereen waar wij woonden. Althans een paar straten verderop.

Voor mijn nieuwe snèkproject leek het mij daarom leuk om Bar Keke als startpunt te gebruiken, dus ging ik maar weer eens een keertje langs.

Duo Li Lai of Bar Keke

Cas Grandi heeft twee ingangen. Door de meeste mensen wordt er onderscheid gemaakt tussen de ingang bij Jan Sofat of de ‘andere’. Precies voor de ingang van de ‘andere’ vind je de bekende snèk Bar Keke

Voordat ik weer een bezoek deed aan Bar Keke, dacht ik dat de naam veranderd was naar Duo Li Lai. De naam verklapt het al, zoals veel andere snèks, restaurants en minimarkets is ook Bar Keke al lange tijd geleden overgenomen door Chinezen. De naam was dan ook veranderd, maar aangezien Duo Li Lai beter bekend stond als Bar Keke hebben de eigenaren gekozen om de oude naam terug te halen toen het pand opnieuw werd geverfd. Het maakt voor de eigenaren immers niet uit hoe het wordt genoemd, als men maar komt. Voor mij is en blijft het toch echt Bar Keke.

Snèkcultuur

Er wordt vaak genoeg op een negatieve toon iets gezegd over Chinezen die hier komen ondernemen. Maar wat ik toch echt goed vind, is dat ze de taal binnen no time beheersen. Na een drankje te hebben besteld in het Papiaments in een toch wel donkere snèk, ben ik lekker buiten gaan zitten. Iets wat mij al vaker opviel, is dat het vergeleken met vroeger een stuk rustiger is. De meeste (ongeveer 10) mensen die er komen wonen in de buurt. En niemand kon mij vertellen hoe het hier vroeger was. Zij kwamen duidelijk voor een praatje en een drankje, maar de snèkcultuur waar ik eigenlijk opzoek naar was is hier compleet verdwenen.

De gouden oude tijd

Net voordat ik besloot om weg te gaan kwam er een pick-up aanrijden, volgeladen met bouwmateriaal. Er stapten twee Curaçaoenaars uit, die hardop aan het discussiëren waren. Ze bestelden een biertje en namen plaats. Ook aan hen stelde ik de vraag of zij hier vroeger kwamen en mij daar meer over kunnen vertellen. En ja hoor het begon met een brede glimlach en de kreet: ‘E eh Bar Keke hombú!’

Bar Keke had vroeger de kleur blauw, de kleur van Polar. Iets wat je eigenlijk nu nog ziet bij snèks is dat ze gesponsord worden door een biermerk. Hun snèk wordt dan ook vaak in bijpassende kleuren geverfd. Tot laat in de jaren ‘90 hing er hier nog een echte snèkcultuur. Voornamelijk mannen kwamen hier om vrienden te ontmoeten en om bier te drinken. Toentertijd pompte er nog echte Colombiaanse Bachata uit de speakers en stonden er Latina vrouwen op de dansvloer om de mannen te versieren en zo lang mogelijk bij de snèk te houden. Een gokautomaat in de hoek van de bar maakte het helemaal af. De twee mannen glunderen terwijl zij vertellen over de lange, spannende avonden hier. Die dansende vrouwen, werden onderwerp van gesprek.

Tijden veranderen

Een sfeer die je niet zou verwachtte bij Cas Grandi, een buurt die door veel mensen wordt gezien als een nette buurt. Volgens de twee mannen eindigde deze mooie tijd helaas om twee redenen: het werd overgenomen door Chinezen en ze werden overvallen. Dat laatste zou er voor gezorgd hebben dat de regels zijn aangescherpt. Logisch, maar wel jammer. De mannen gaven dan ook aan: “Aworaki nos ta bai un otro snèk anochi”. Nu zullen zij in de avonduren waarschijnlijk een snèk waar meer leven is onveilig maken.

Indien men rustig een biertje wil drinken is Bar Keke zeker aan te raden. Indien je echt de cultuur en sfeer van snèks wilt proeven is Bar Keke (helaas) niet meer de juiste plek.

Benieuwd naar de historie achter de snèks op Curaçao lees dan:

#Snèklife: daar waar bier de baas is

 

1 reactie

Leave a Response