Je loopt door Punda op zoek naar dat ene cadeautje die je niet 1, 2, 3 gevonden krijgt en opeens begint je buik ontzettend te knorren. Wat ga ik eten? Waar in Punda kan ik nou lekker en niet te duur eten? Fastfood? Dat in ieder geval niet! En als je dan ook geen zin hebt in dat commerciële sfeertje, wat je maar al te veel hebt in Punda, dan heb je altijd nog Plasa Bieu (vertaald: Oude Plaza).

De keuken van Plasa Bieu

Voor de toeristen is de ligging misschien niet al te aantrekkelijk, gezien het midden in de stad ligt. Geen uitzicht over zee of de prachtige gekleurde huisjes. Maar dat neemt de smaak en de sfeer niet weg. Want hé, als je graag in je vakantie ook een beetje wilt proeven van de lokale keuken, dan moet je zeker niet enkel rondom het water op zoek gaan naar restaurants. Plasa Bieu is een plek die wij altijd aan ons bezoek aanraden, om minimaal één keer gegeten te hebben in de vakantie.

Als je eenmaal aankomt bij Plasa Bieu, snap je direct waar de naam vandaan komt. In mijn gedachte vergelijk ik het met een grote, oude schuur. In plaats van aan de linkerkant al je gereedschap te hebben hangen, heb je bij Plasa Bieu grote open keukens. Er zijn (de laatste keer dat ik heb geteld) 6 verschillende keukens. Grote pannen met eten staan daar op hete kolen om opgewarmd te worden. Aan de andere kant heb je een hele reeks met tafels (picknicktafels), elk bedekt met een compleet ander tafelkleed. Aan reserveringen doen ze niet, je kan komen en gaan zitten waar je wilt. Als je gaat zitten vergeet niet ‘bon tardi’ (goedemiddag) te zeggen tegen je buren, aangezien er verschillende mensen aan één tafel kunnen zitten.

Lokaal eten

Het menu, geschreven op een stuk karton (ook passend bij dat plaatje in mijn hoofd van een oude schuur), is niet al te uitgebreid maar kent wel diverse lokale gerechten. Eenmaal een keuze gemaakt (ik kies haast altijd voor de kabritu stobá, wat geitenvlees is klaargemaakt op de traditionele lokale wijze) kan je dat doorgeven aan één van de vele dames die daar werkzaam zijn. Aangezien het er meestal erg druk is, hebben ze vaak niet al te veel tijd voor je. Ze zijn niet onvriendelijk in mijn beleving, maar je hoeft ook geen enorm gastvrije service te verwachten zoals het hoort in een net restaurant.

Wanneer je vervolgens zit te wachten op je eten, kan je even op je gemak rondkijken. Er gebeurt genoeg in ieder geval. Wat mij dan vooral opvalt, is dat er een erg lange rij staat om eten af te halen en bovendien zijn vaak veel van de tafels bezet door lokale mensen. Dat kan alleen maar betekenen dat je hier goed eten kan krijgen!

Binnen enkele minuten wordt je eten voor je op tafel gezet. Ook al zie je het bord haast niet, omdat het goed gevuld is, merk je wel de borden en het bestek ook niet gemaakt zijn van de beste kwaliteit. Maar dat verpest de smaak van het eten absoluut niet! Het heeft juist wel zijn charme, toch? Helaas moet ik wel aanmerken dat ook hier, net als bij vele eetgelegenheden, de smaak wel achteruit gaat. Of het nou ligt aan de hoeveelheden, de populariteit of de gemakzucht (omdat het toch wel loopt) weet ik niet. Hierdoor wordt de smaak (tegenwoordig) door mij toch wel gerangschikt onder ‘lekker’ in plaats van ‘verrukkelijk’.

Toetje!

Mocht je nog een plaatsje in je buik hebben en met zoete trek zitten, dan wil ik je nog een tip meegeven. Bestel nog een ‘arepa pampuna pa bai kun’é’, wat een pompoen pannenkoek is om mee te nemen. Die worden daar zo lekker gemaakt, dat je vervolgens nergens anders meer zo’n pannenkoek wilt halen!

Ik merk dat ik hier altijd weer teveel eet, aangezien ik netjes mijn veel te volle bord leeg eet. Ja hoor, goed opgevoed! Maar dat met de warmte van Curaçao maakt wel dat je het idee krijgt dat het tijd is voor een siësta. Als je op vakantie bent zou ik dus zeker aanraden, om na de lunch bij Plasa Bieu, lekker uit te buiken op het strand onder een grote palapa!