Na een lange dag hard werken ben ik met Simone en haar moeder, die momenteel op vakantie is, aan het rijden naar Otrobanda. Wij zijn haast nooit te vinden in Otrobanda, maar dit keer waren we uitgenodigd om te proosten op een nieuw levensjaar van een goede vriend. Het was dubbel feest, aangezien ook de moeder van Simone jarig was!

 

Eerst zou dit feestje aan de kust bij Caracasbaai zijn, maar door weersomstandigheden (waar Curaçao de laatste tijd veel last van heeft vanwege het regenseizoen) is het op het laatste moment toch verplaatst naar Netto Bar. Daar aangekomen stond het voornamelijk voor de ingang helemaal vol met mensen die net als ons uitgenodigd waren om een drankje te komen doen.

 

Rom Berde 1 logoDe jarige, omringd door allemaal bekenden, wist de weg wel te vinden om ons te verwelkomen met een grote brasa (omhelzing) en een shotje ròm bèrdè (groene rum, waar  de Netto Bar bekend om staat). Ròm bèrdè, is geproduceerde rum van de gastheer. Ik kende het al, maar ik zag de moeder van Simone toch wel kijken en denken: moet ik dit echt drinken!? Nadat geroepen werd: “pa’riba, pa’bajo, pal’centro, pa’dentro” (vertaald een stuk minder aantrekkelijk, namelijk: omhoog, omlaag, in het midden naar binnen), werd het shotje zoals het hoort in een keer achterover gegooid.

 

Ook al heb ik het vaker geproefd, kan ik de smaak in eerste instantie niet plaatsen. Om mij heen kijkende zag ik dat ik niet de enige was die twijfelde waar het nou eigenlijk naar smaakt en of het nou lekker is of niet. Voordat je de smaak echt kon plaatsen werd er alweer gevraagd of je er nog een lust met cola, 7-up of sinaasappelsap. En toen drong het tot mij door dat het een nasmaak heeft van de hoestdrank die je bij de botica (drogist) kan halen. Alleen dan met een extra warm nagevoel. Ook al vond ik het als een shotje prima te doen, lijkt het mij niks om er een heel glas vol van te hebben.

 

Na een tijdje gezellig buiten te hebben gestaan besloten we een drankje te gaan bestellen bij de bar. Bij de bar werden wij geholpen door de eigenaar, de man die er altijd staat, iedereen helpt en veel rust uitstraalt. Als je binnen bent en een beetje rondkijkt, dan zie je onder andere een bord hangen waar te zien is sinds wanneer deze bar al bestaat: 1954! Dat is ook duidelijk te zien aan de mooie herinneringen van al die jaren dat ze bestaan. Een groot fanaat van het Koninklijk huis is hij zeker. Met hier en daar nog foto’s van andere bekende Nederlanders en bekende Curaçaoënaars aan de muur. Dit alles bij elkaar maakt het erg gezellig.

 

Rom Berde 2 logo

 

Na nog een rum cola en ponche crema (ook een populair drankje op Curaçao) te hebben gedronken was het voor ons weer tijd om naar huis te gaan. Maar we hadden samen al bedacht dat het een leuke plek is om vaker een drankje te doen. Even wat anders! Dus een echte aanrader voor iedereen. Vooral op vrijdag, maar eigenlijk is het iedere dag van de week mogelijk om de lokale sfeer (èn ròm bèrdè) van de Netto Bar te proeven.

Leave a Response