Curaçao is weer wakker geschud door het nieuws van het bouwen van een nieuw hotel. Natuurliefhebbers tekenen petities, nieuwszenders besteden hun aandacht hieraan. Maar wat is er nou echt aan de hand? Gaat het puur om dit stuk of zit er meer achter?

Ontwikkelingen

Het stuk land wat mogelijk ontwikkeld gaat worden staat bij veel mensen bekend als het ‘hondenstrandje’. Een strand waar wij ook wel eens heen gaan met onze monsters (twee herdershonden). Voor de mensen die hier wekelijks of wellicht meerdere keren per week naartoe gaan, kan ik mij voorstellen dat het als een klap komt.

Ik ben een (grote) voorstander van het ontwikkelen van Curaçao. Toerisme, de economische sector en het ontwikkelen van de maatschappij op Curaçao vind ik iets waar wij met zijn allen naar toe moeten streven. Echter ben ik een nog grotere voorstander van Curaçao laten ‘van de bevolking’ en/of een bepaalde compromis sluiten om er samen voordelig uit te komen.

Na het horen van het gesprek tussen Maarten Schakel en de bewuste ontwikkelaar klonk het allemaal erg mooi. Natuurbehoud, werkverschaffing, meer toerisme en groei van de Curaçaose economie stonden op de voorgrond. Iets wat natuurlijk in een goed (business)plan duidelijk naar voren moet komen. Een erg mooi plan moet ik eerlijk toegeven, maar is dat ook zo als je het van de andere kant bekijkt. Juist de dingen die het meest belicht zijn in dit gesprek zijn de stukken waar ik mijn twijfels bij heb. Dat ligt deels bij de ontwikkelaar, maar zeker ook bij onze overheid.

Natuur

Laatst hadden wij nog het geweldige idee om wat planten in onze tuin te gaan zetten. Iets waar ik dan altijd tegen op zie zijn de gaten graven. Vooral hier op Curaçao met al dat diabaas. Tijdens het gat graven kwam ik daarnaast ook nog steeds afval tegen van de ontwikkelaar die hier 6 jaar geleden het huis heeft gebouwd. Iets wat denk ik bij elk bouwproject het geval is.

Zoals gezegd komen wij ook regelmatig bij het hondenstrandje. De ene keer met onze honden en de andere keer om te genieten van de mooie natuur. Mooi zo vlak naast de zoutpannen. Ik moet toch eerlijk toegeven dat deze ontwikkelaar wel een goede smaak heeft. Alleen vind ik het wel erg moeilijk om voor ogen te zien hoe er óm het natuurgebied en de ‘protected’ boomsoorten heen gebouwd zou gaan worden. Wat toch wel een ‘must’ is, aangezien er al zoveel natuur vernietigd is voor soortgelijke bouwplannen.

Werkverschaffing

Ook werkverschaffing is iets waar altijd over gesproken wordt. Een punt wat naar mijn mening zeer cruciaal moet zijn in de onderhandeling voor vergunningen. Op dit vlak kan het plan erg positief zijn voor ons eiland. Echter ben ik van mening dat onze wet en regelgeving hier nog teveel in faalt. De 80/20 regeling is ooit ter sprake gekomen maar is ook weer net zo snel verdwenen. Dit lijkt mij iets waar serieus over nagedacht moet worden. Om weer het gesprek met de ontwikkelaar als startpunt te nemen: hij gaf aan dat dit hotel 800 gezinnen op Curaçao kan voorzien van eten. Echter als ik als buitenstander bekijk wie er in de omgeving Jan Thiel werkzaam zijn (niet statistisch onderbouwd dus), zie ik dat de Curaçaose gemeenschap hier duidelijk in de minderheid is. Is dit niet iets waar de overheid zich mee moet gaan bemoeien?

Een steentje bijdragen

Al met al ben ik een voorstander van ‘Curaçao, Curaçao laten’ of beter gezegd ‘van Curaçao laten’. Waar naar mijn mening de discussie over gaat is dat aan de Bandariba zijde alles afgenomen wordt van de lokale bevolking. Elk mooi plekje wordt ontwikkeld. Mooie stukken natuur worden vernietigd. Voor de stranden moet worden betaald of ze worden gewoonweg niet toegankelijk gesteld. Als je het aan mij vraagt zie ik het liefst alle stranden gratis voor de lokale bevolking of tenminste met een gereduceerd tarief.  Dat is in ieder geval één ding waar ik jaloers om ben bij onze buurlanden: de kuststrook (grotendeels) is vrij toegankelijk voor de bevolking! Én heel belangrijk, zorg voor voldoende werkplekken voor Curaçaoënaars.

Uiteraard is het goed voor Curaçao om zich meer te ontwikkelen op alles wat met toerisme te maken heeft. Niet alleen met het uitbreiden van de mogelijkheden, maar ook op de manier hoe we ons presenteren. Als we kijken naar de verschillende hotels en andere initiatieven, dragen ze inderdaad een steentje bij aan het toerisme van Curaçao. Erg goed! Er mag van mij alleen iets meer focus liggen op wat goed is voor de natuur en de lokale bevolking. Iets terug doen voor de plek waar men het geld verdiend en waar we allemaal zo van houden!

Leave a Response