Weer een avond lachen, gieren en brullen bij de LULverhalen, althans dat is wel het eerst wat wij dachten toen we hoorden dat de LULverhalen van Howard Komproe weer (voor de vijfde keer) zou komen naar Curaçao. Als cadeautje kreeg ik al vrij snel twee kaartjes in mijn hand gedrukt van Simone, toen ik terug kwam van een weekje weg voor werk. Ook al werd ook ik door de line-up verrast, toch was ik erg blij met deze spontane verrassing.

 

Er waren meer mensen die Izaline Calister (fantastische Curaçaose zangeres) en Everon Jackson Hooi (acteur in Goede Tijden Slechte Tijden) een bijzondere keuze vonden voor deze show, zo hoorden wij om ons heen. Maar doordat ik al vaker naar de LULverhalen op Curaçao was geweest, en die fantastisch waren, had ik er op de dag van de show toch vertrouwen en erg veel zin in. En Simone, die vond de verrassende line-up alleen maar een pluspunt, aangezien zij toch wel een klein beetje fan is van Izaline!

 

Aangezien ik al wist wat ik kon verwachten, qua indeling van de zaal en de drukte van de afgelopen edities, wilde ik graag op tijd gaan. Nou, dat was gelukt! We waren de eerste die stonden te wachten bij Brakkeput Mei Mei tot de deuren werden geopend. Ja, ik hoor je denken. Wat een groupies! Na een kwartiertje wachten en al het personeel vele malen voorbij te hebben zien lopen om de laatste dingetjes te regelen, konden wij naar binnen. Als eerste, dus we hadden vrije keus. Althans naast de vele gereserveerde stoelen. Ondanks dat hadden wij goede plekken weten te bemachtigen. Een net wat hoger gelegen rij stoelen, precies naast de gereserveerde stoelen voor de familie Calister. Na nog een uurtje wachten en alvast wat drankjes te hebben genuttigd om de tijd te doden, kwam de organisator (van Shout Productions) het podium opgelopen om ons allen welkom te heten en de show aan te kondigen!

 

Showtime!

Net als altijd trapte ook nu comedian Howard Komproe af, als de enige echte initiatiefnemer van de LULverhalen. Ik ken hem toch wel van meerdere optredens en televisieshows waardoor ik wel wist dat dit lachen zou worden. Hij startte zijn verhaal met een uitleg over de line-up, waar naar zijn zeggen veel mensen hem over hadden opgebeld. Voor hem betekent LULverhalen niet enkel platte grapjes over de lul en/of puur mannengrappen. Maar ook verhalen over hoe iemand zich verhoudt tot de mannelijke energie. En laten we eerlijk zijn, verhalen vertellen dat kan deze line-up wel!

 

Izaline Calister

Na zelf de zaal dubbel hebben laten liggen van het lachen, kondigde Howard als eerste Izaline Calister aan. Aan haar de schone taak om als eerste ‘gast’ van deze editie af te trappen. Zoals we haar kennen kwam ze met een brede lach en met blote voeten het podium op. Vlak nadat Izaline begon was het duidelijk, zij zou ons allemaal omverblazen met een echt verhaal. Realistischer kan niet, want het was ‘haar’ verhaal. De aanname waar veel films en boeken die geschreven worden over de Curaçaose cultuur bijna standaard vanuit gaan, namelijk het feit dat de Caribische vader afwezig is en zijn eigen lusten en behoeften op nummer 1 zet, kreeg in haar stuk een tegenhanger. Men is geneigd snel (bewust of onbewust) te generaliseren. Izaline, zo vullen wij in, wilde graag laten zien hoe het ook kan. Ze bracht de minder populaire versie van de Caribische vader, want zoals zij zelf ook aangaf, ‘de vader die er altijd is’ verkoopt niet zo goed in films of boeken. Maar met deze (wellicht niet populaire) ode aan haar vader, heeft zij ons verrast, ontroerd en doen nadenken. Haar vader was er altijd… Hoe je in een half uur tijd nog meer respect kan krijgen voor een talentvolle vrouw. En voor haar vader, die het voor haar mogelijk heeft gemaakt om haar vleugels uit te slaan en de succesvolle, integere vrouw te worden die zij nu is.

 

Simone was geraakt door Izaline, aangezien het onderwerp ook bij haar een persoonlijke snaar raakt. Ook Howard voelde de emoties en vond het een mooi moment om de pauze aan te kondigen. Ik denk dat het verhaal niet alleen impact op ons had gemaakt maar op velen met ons in de zaal. Van alle kanten hoorde je positieve gedachten en werd er druk gesproken over het stuk. Het feit dat haar familie in de zaal was, maakte het geheel nog specialer. Izaline haar vader, als trotse hoofdrolspeler in dit prachtige verhaal. Niet wat je van tevoren had kunnen bedenken, toen je op weg ging naar de LULverhalen!

 

Lulverhalen Berber van Beek

Foto: Berber van Beek

 

Everon Jackson Hooi

Na de pauze was het de beurt aan Everon Jackson Hooi. Simone gaf al aan dat ze niet wist wat ze kon verwachten, maar dat hij wel goed zijn best moest doen na het pakkende verhaal van Izaline. Vanaf het eerste tot het laatste moment, had hij ons echter te pakken. Het publiek was muisstil en geconcentreerd op het kwetsbare onderwerp wat Everon hier voortreffelijk naar voren wist te brengen. Everon, die ‘lul’ is. Hij heeft een taboe aangesneden, wat hier op Curaçao (daar waar zijn navelstreng begraven ligt) een nog zwaardere taak is dan in Nederland. Zo gok ik. Zijn geheim, wat nu open en bloot op tafel ligt. In Nederland en in Curaçao. Buitengewoon dapper. Hij heeft ijzersterk en puur het feit naar voren weten te brengen dat anno 2017 veel mensen niet gelukkig zijn met zichzelf, dat veel mensen nog vanalles voor zichzelf (moeten) houden omdat ze bang zijn hoe dit ontvangen zal worden en wat dit voor intern gevecht met zich meebrengt. Everon, wat heb je dat prachtig gedaan. Dat verdient alleen maar heel veel respect!

 

Jetty Mathurin

Na deze twee zeer interessante verhalen met een duidelijke boodschap, was het de beurt aan Jetty Mathurin. Welbekend van haar personage ‘Taante’ waarmee zij sinds 1985 op de planken staat. Maar volgens mij nog bekender van haar rol als Smorrie in de televisieserie Vrouwenvleugel. Deze krachtige vrouw heeft bij opkomst de aandacht direct te pakken. Jetty is het ook deze avond weer gelukt met haar verhaal en haar verschillende typetjes de zaal ondersteboven te krijgen. Vooral de handschoenen uit Jetty haar tas, die haar single bestaan soms wat meer leven in moesten blazen, hebben gezorgd voor buikpijn van het lachen. Daarnaast mocht de meneer voorin de zaal ook deel uitmaken van een hilarisch moment. Ja… Daar had je bij moeten zijn.

 

Nagenieten

We hebben veel gelachen, echter wel minder dan wij in eerste instantie hadden verwacht. Dit puur omdat wij uitgingen van meer humor en minder diepgang. Maar dat heeft niks afgedaan aan de avond. Integendeel. Ik heb er zelfs enorm van genoten! En Simone? Die heeft het nu, bijna een week later, er nog steeds dagelijks over. Volgens haar zijn de beste shows, juist die shows die iets bij ons losmaken. Die ons laten prikkelen en uitdagen buiten de standaard lijntjes te denken. Lachen is ook gezond uiteraard, maar met initiatiefnemer Howard Komproe erbij, zal hier nooit een tekort aan zijn. Wij genieten nog even na… Shout Productions en de LULverhalen bedankt en tot de volgende keer!

10 reacties

    1. En wij maar denken dat het zo bekend is in Nederland, aangezien de LULverhalen uit Nederland komt. Het was zeker een gezellige en geslaagde avond

  1. Wat leuk zeg! Curacao staat al heel erg lang op mijn lijstje en hoop er echt snel een keer naar toe te kunnen gaan. Lijkt mij wel heel erg anders dan wonen in NL. Je kan in elk geval naar buiten zonder sjaal, muts, handschoenen om als nog te bevriezen Haha!

    1. Het is zeker een aanrader om Curacao eens te komen bezoeken! Het weer is natuurlijk al een groot voordeel, maar er zijn ook zoveel andere leuke dingen om te doen

    1. Hi Chantal, bedankt voor je compliment over onze blog. LULverhalen speelt ook door heel Nederland. Zeker een aanrader (zoals je leest)! Wel gezellig dat je deze kant op komt. Blijf ons volgen wellicht kom je dan wel op leuke ideeen.

    1. Hi Grace, bedankt voor je bericht! Als je met hier Nederland bedoeld heb je geluk, aangezien LUL verhalen ook door heel Nederland speelt.

  2. Dat klinkt als een fijne avond en hoewel ik nooit geweest ben, triggert dit stukje me wel. Mooi wanneer een voorstelling zo in elkaar zit dat je kun lachen maar ook oprecht geraakt wordt. Btw, Curaçao staat ook op mn lijstje ✌

Leave a Response