Afgelopen weekend stond in het teken van de vele musea die Curaçao rijk is. Een ieder werd uitgenodigd om eens te komen proeven van al hetgeen er te zien, te ervaren en te leren in de verschillende museums. Of je nou van kunst houdt, van dans en muziek of meer wilde weten over de geschiedenis van Curaçao. Niemand hoefde zich te vervelen. Wij zijn vanaf donderdagavond hier en daar naar binnen gelopen op verschillende plekken. Zo zijn wij geweest bij het Jewish Cultural Historical Museum, Plein Air Art Museum, Tula Museum en Kas di Pal’i Maishi. En over dit laatste museum vertel ik graag kort wat meer in deze blog.

Bandabou

Mijn lievelingsdagen op Curaçao? Touren richting Bandabou en wel zien waar de wind je brengt. Het zijn altijd verrassende dagen, die mij echt het gevoel geven even weg te zijn. En met weg bedoel ik een soort van ‘op vakantie-gevoel’. Wanneer je richting Westpunt rijdt, kom je in de buurt van Dokterstuin langs een opvallend, schattig, oud kunuku-huisje aan je rechterhand. Ik was er wel eens gestopt met bezoek om even te kijken, maar we zijn nooit naar binnen gegaan voor een rondleiding. Vandaag stopten we spontaan, want het is nou eenmaal niet iedere dag ‘de dag van de musea’.

Kas di Pal'i Maishi

Kas di Pal’i Maishi

Een traditioneel kleistenen huis met een rieten dak. Ook wel een kunuku huisje genoemd in de volksmond, waarbij kunuku afkomstig is van ‘knoek’, wat platteland betekent. Ruim 130 jaar geleden is Kas di Pal’i Maishi gebouwd en nog niet lang geleden gerenoveerd.  De unieke constructiestijl zie je op meer plekken op het eiland terug en dateert al van voor 1700. Vaak stonden deze huisjes in de buurt van landhuizen en de bijbehorende plantages.

Om echt even terug te duiken in de tijd, is het aan te raden om mee te gaan met een rondleiding die door één van de bevlogen gidsen wordt gegeven. Ik wil kort wat hoogtepunten benoemen. Zonder alles te verklappen wat er wordt verteld tijdens zo’n rondleiding, want ik nodig je graag uit het zelf eens te ervaren.

Kas di Pal'i Maishi brood bakken

Hoogtepunten bij Kas di Pal’i Maishi

Zelf ben ik altijd geïnteresseerd in geloof en bijgeloof. De gids zal je vertellen wat er gedaan werd of wordt om slechte energieën te verdrijven en goede energieën in het huis te houden. Ook ga je zien en ervaren hoe het dagelijks leven er ongeveer uit zag van de slaven destijds. Het is interessant omdat je gaat merken hoe creatief zij waren met weinig middelen.

Wij hadden geluk dat we op een dag kwamen dat er ook een workshop werd gehouden in de tuin: het maken van sòpi di kadushi. Daar konden we dus ook even meespieken. En wat tot slot mooi was om te ervaren, is het moment dat de gids voordoet hoe de slaven vroeger kleren wasten en daarbij slavenliederen ging zingen. Even een momentje waarin je terug mee wordt genomen en je wellicht een heel klein beetje en voorstelling kan maken van hoe dat moet zijn geweest.

Al met al op het eerste oog een klein museum, maar met grote schatten aan informatie. Even teruggaan in de tijd en meer weten over de geschiedenis van het eiland waar wij allen zo van houden. Een must op je Curaçao to do-lijst!

Kas di Pal'i Maishi kadushi sopi

Leave a Response