De 32-jarige Yu di Kòrsou Hayrich Juliana is altijd al actief geweest. Op driejarige leeftijd begon zijn ‘sportcarrière’ eigenlijk al: hij ging op zwemles. Met een sportieve vader en twee zussen als voorbeeld, was zijn als-ik-later-groot-ben-wens al snel duidelijk: ‘zolang ik maar bezig kan zijn met sport’. Er volgde een hele ontdekkingstocht qua sporten, waarbij Hayrich onder andere heeft gezeten op waterpolo, honkbal, voetbal (een blauwe maandag), American Footbal en daarna is hij begonnen met fitness, bodybuilding en crossfit. En nu kent men hem als ‘die ene vriendelijke, super gespierde man in de supermarkt’ of als (mede)eigenaar van Crossfit 5 triple 9.

Een geluk bij een ongeluk

Hayrich ging graag naar de gym en bevond zich daardoor al in de fitnesswereld voordat hij begon met American Football. Voor zijn positie in American Football moest hij zorgen voor meer lichaamsmassa. Rond die tijd begon hij tijd te steken in andere passie, namelijk bodybuilding. Dit ging hem iets te goed af, want zo zegt hij lachend: “ik redde het niet meer als ik moest rennen om de bus naar school te halen”. Tijdens een wedstrijd met American Football tegen Engeland, blesseerde hij vervolgens zijn enkel en lag hij uit de running. Hayrich wist dat hij iets moest doen om weer te herstellen en begon te zoeken op internet naar iets wat te maken heeft met fitness. Op dat moment zag hij een filmpje over de Crossfit Games. Zonder dat hij zich er toen nog bewust van was, begon daar zijn huidige carrière.

Crossfit 5 triple 9

‘Crossfit heeft iets weg van fitness, maar heeft ook een competitief element’, zo zegt Hayrich. Vooral dat competitieve aspect sprak hem aan. Binnen een week na het zien van het filmpje (nu 4,5 jaar geleden) heeft hij bij Crossfit 020 zijn eerste ervaring met Crossfit op mogen doen en was hij verkocht. Toen hij niet lang daarna besloot terug te gaan naar Curaçao wist hij dat hij serieus iets met sport zou willen doen.

In dezelfde periode dat hij Crossfit ontdekte, merkte Hayrich meer en meer dat hij de pest kreeg in zijn werk als salesman. Alsof het een teken was van bovenaf, zag hij op het nieuws dat Curaçao een tweede plaats inneemt qua aantal mensen die kampen met Obesitas. Net na Amerika. Zonder enig moment van twijfel heeft Hayrich zijn ontslag ingediend, met de gedachte ‘hier moet ik wat mee’. Wel wat impulsief geeft hij toe, maar het is nog steeds de beste keuze die hij had kunnen maken. Nu heeft Hayrich een ‘box’ geopend om zijn passie dag in dag uit te kunnen delen met een ieder die ook gemotiveerd is om dit samen met hem en zijn team te doen. Als eigenaar van Crossfit 5 triple 9 hoopt Hayrich mensen bewust te maken hoe belangrijk bewegen is.

Sport en gezondheid op Curaçao

Voor Hayrich is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van het belang van bewegen, maar ook van gezonde voeding voor je algehele welzijn. ‘Wanneer je niet sport en slecht eet, kom je al snel in een negatieve spiraal terecht’, zo wil hij zijn punt verduidelijken. Wanneer je hebt gewerkt ben je moe en kies je er dus al snel voor niet te gaan trainen. Het probleem hiervan is, is dat je de volgende dag juist vermoeider zal zijn. Voor je het weet zit je verstrikt in een moeilijk te doorbreken cirkel.

‘Balans is mijn ding’, zegt Hayrich. Alles wat je té doet, is slecht. Ik zie grote ogen in de supermarkt als iemand mij ziet met een reep chocolade of een biertje in mijn hand. ‘Mensen schrikken en vragen mij waarom ik dat doe’. Hayrich denkt echter dat je een levensstijl moet aannemen die bij je past en je kan volhouden. Enerzijds betekent dat hard werken, maar je mag ook zeker plezier hebben.

Hayrich denkt dan ook dat je niet uren hoeft te zweten in de sportschool. Er zijn ook andere manieren om actief te zijn: een stukje lopen of zwemmen doet een mens ook al goed. Het zorgt voor een betere stemming. Hij is zich bewust van de hoge drempel die men doorgaans voelt om te beginnen. Hij activeert en motiveert dan ook graag mensen door zijn mening hierover te uiten. ‘Wanneer men de eerste stap heeft gezet, voelen ze wat ik bedoel’, zo legt Hayrich aan ons uit. Doe vooral wat je leuk vindt, maar ben wel actief.

Mentaliteit

Toen Hayrich net terug kwam uit Nederland, begon hij met het geven van bootcamps. Hierin liep hij er tegenaan dat de mentaliteit op zijn geboorte eiland anders is: ‘Mensen komen niet als het regent of als het te heet (!) is, willen niet vies worden, willen niet teveel rennen of bij de dames moet de make-up goed blijven zitten’. Hieraan moest hij ontzettend wennen, aangezien in Nederland sportlessen zelfs met volle groepen door gingen als het sneeuwde. Hij beschrijft dit dan ook wel als een cultuurshock.

Waar hij zichzelf mee in de weg zou kunnen zitten, maar hem ook zeker verder helpt, is het feit dat hij niet wil accepteren hoe de dingen zijn. Hayrich zal zijn best blijven doen om mensen te motiveren. Dit is dan ook de reden dat hij zelf een stapje terug heeft gedaan qua trainen, zodat er meer tijd over blijft om de bevolking op Curaçao te laten zien hoe het ook kan. ‘Het geeft mij dan ook veel energie als iemand mij mailt en toegeeft door mij te zijn begonnen met trainen’, zo zegt Hayrich met een stralend gezicht.

‘Het kan altijd beter’

Hoewel Hayrich opzich uit een sportieve familie komt, heeft zijn moeder nooit veel met sport gehad. Zijn vader is nog fit, maar zijn moeder is slecht ter been. Ook dit bevestigt het belang van sporten voor Hayrich en geeft hem de kracht om steeds weer vooruitgang te boeken. Dit maakt ook dat hij graag anderen wil motiveren om hem heen.

Vergeleken met tien jaar geleden, is er al veel meer aandacht voor sport en gezond eten. Maar zoals Hayrich al vaker in dit interview heeft aangegeven: ‘het kan altijd beter’. Het begint volgens hem bij de ouders. Maar ook werknemers in bijvoorbeeld de gezondheidszorg zouden meer kunnen focussen op het belang van bewegen en voeding op de gezondheid van hun patiënten. Er bestaat hierover te weinig voorlichting en wellicht, zo denkt Hayrich, moeten de professionals ook meer opleidingen en cursussen aangeboden krijgen die hierop zijn gericht.

Wens voor Curaçao

De problemen die op het eiland bestaan rondom Obesitas en Diabetes Mellitus type 2, hebben veel indruk op Hayrich gemaakt. En de verbetering van gezondheid heeft volgens hem ook weer een verband met het positiever staan in het leven. Hij vindt dat men al snel op Curaçao de indruk maakt ‘fada’ oftewel moe te zijn. Ook ziet hij een link met agressiviteit. ‘Er hangen veel dingen samen met je fysieke gesteldheid’, is Hayrich van mening. Hij denkt dat je andere keuzes maakt in het leven, wanneer je fit bent en/of een doel voor ogen hebt.

Het zou wel prettig zijn als er door het eiland zelf ook wordt meegewerkt aan de haalbaarheid van een gezond leven voor de lokale bevolking. Hayrich vergeet nooit meer hoe geshockeerd hij was toen hij na jaren in Nederland te hebben gewoond 4 paprika’s moest afrekenen in de supermarkt hier. Net de dingen die je nodig hebt voor een gezonde levensstijl, zijn hier onbetaalbaar: fruit, groenten, noten etc. Zo wordt het de lokale bevolking ook niet gemakkelijk gemaakt. Logisch dat men kiest voor een maaltijd van de McDonalds voor 9 gulden. Hayrich vraagt zich dan ook af hoe dat zit met de winstmarges: ‘is er een organisatie op Curacao die dit controleert’? Want uiteindelijk gaat het wel om de gezondheid van je volk. En als je meer ‘money-minded’ bent: slechte gezondheid van de bevolking, betekent meer gebruik gezondheidszorg en dus meer kosten. Genoeg redenen, om hier dus achteraan te gaan. 

De vraag van Hayrich aan jou

Zelf probeert Hayrich samen te werken met bijvoorbeeld lokale farmers, zoals Hofi Cas Cora en Fuik Microgreens. Dit om de lokale markt te steunen, maar ook om te kijken hoe we dingen kunnen leveren met een betere prijs voor de mensen die hier wonen en het minder breed hebben.

Behalve bovenstaande zou Hayrich graag meer willen weten van jou. Bijvoorbeeld wat de grootste drempels voor jou zijn om een gezondere levensstijl aan te meten. Waar komen die drempels vandaan. Heeft dat te maken met een gebrek aan motivatie, andere mentaliteit, een gebrek aan geld of totaal wat anders? Als hier meer duidelijkheid over wordt geschept, dan kan ook hier meer energie in worden gestoken om de ‘uitdaging’ bij de kern aan te pakken.

Dus bij deze, de vraag van Hayrich aan jou: wat is of was voor jou de grootste drempel? Je mag onder dit bericht reageren of een e-mail sturen naar heartcuracao@gmail.com.

Hayrich 2 logo verkleint

Bij deze willen wij namens Heart Curaçao, Hayrich Juliana hartelijk danken voor een fijn, interessant gesprek over een onderwerp die ook ons aan het hart gaat. Keep doing what you love to do!

Leave a Response