Debrah Nijdam (26 jaar) en Mitchell Lammering (26 jaar) besloten na hun studie Industriële Productontwikkeling, naar Curaçao te gaan. De thuishaven van Debrah en een leuke uitdaging voor Mitchell, die op zijn planning had staan om te gaan reizen. Dat reizen wordt even on hold gezet, want binnen no time zaten de agenda’s bomvol na het verschijnen van hun video op Social Media. Een video waarin zij hun ambitieuze en prachtige plan presenteerden. Dit liefdevolle project kreeg de naam Limpi.

Eerste kennismaking

Voor de kennismaking en het interview spraken we af bij de ouders van Debrah thuis, wat tevens de plek is waar alle creativiteit plaatsvindt. Begonnen in een klein schuurtje in de tuin, maar inmiddels zo gegroeid dat een flinke loods beter op zijn plek zal zijn. Tonnen vol gesorteerde plastic en allerlei (zelfgemaakte) apparaten, vullen inmiddels een groot stuk van de tuin. Met een glimlach en een open houding worden wij ontvangen en rondgeleid. Mitchell praat non-stop over alle typen plastic, de apparaten en het proces. Nog voordat wij begonnen zijn met het interview, krijgen wij een mooi beeld van hen en het werk wat zij zo leuk vinden. Om vervolgens plaats te nemen in het schuurtje waar het allemaal begonnen is om nog meer te ontdekken over dit energieke stel en hun ‘kindje’ Limpi.

Hoe het allemaal begon

De opleiding die Debrah en Mitchell hebben gevolgd, verklapt al dat we hier te maken hebben met twee creatievelingen die graag met hun innovatieve ideeën iets willen neerzetten. Ook is er een grote droom, die hiermee samensmelt en zorgt dat Limpi van de grond is gekomen. Dit heeft alles te maken met ‘awareness’. Bewustwording creeën. Overal ter wereld, maar waarom niet beginnend op het eiland waar Debrah is geboren, Bewustwording voor het milieu en alles wat wij als mens doen ter vervuiling hiervan. En nog belangrijker: wat wij met zijn allen kunnen doen om dit tegen te gaan.

Begin 2017 zijn Debrah en Mitchell naar Curaçao vertrokken. Toen al met een zonneklaar plan. Samen maakten zij een filmpje om een ieder op de hoogte te stellen van hetgeen zij in gedachten hebben. Volgens mij niet alleen in gedachten, maar eigenlijk ‘gewoon’ gaan doen. En dat werd opgepikt. Het filmpje ging viraal op Social Media en nog voordat er ook maar een product op tafel lag, stond de telefoon roodgloeiend. Een interview hier, een opdracht daar. Een droomstart zou je zeggen, maar ondertussen moesten de machines nog worden doorontwikkeld en er nog plastic worden verzameld.

Huidige stand van zaken

De tuin van de ouders van Debrah begint krap te worden voor de grootse plannen en de snelle groei van Limpi. Overal staan kleine en grote tonnen vol met plastic gesorteerd op kleur. Hier en daar staan (zelfgemaakte) machines. En ook liggen er eindproducten op tafel, zoals de welbekende sleutelhangers. De eerste sleutelhangers die gemaakt werden waren voor een grote bestelling voor Fundashon Sinta Ros. Op dit moment komen er van allerlei verschillende kanten aanvragen binnen, wat betekent dat Debrah en Mitchell niet bepaald stilzitten.

Het proces om tot een product te komen is tijdrovend, zo geeft Mitchell aan. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van de hydraulische pers. Die wordt gebruikt om door middel van een hoge druk het plastic in een bepaalde vorm te persen. Om dit voor elkaar te krijgen is het nodig dat Debrah en Mitchell samen aan de stang gaan hangen die als hefboom fungeert. Voor mij een grappig idee, maar als je dit voor ieder voorwerp moet doen dan is de lol er snel vanaf, zo verzekeren zij ons. Ondertussen staat er dus een modernere versie van zo’n hydraulische pers in de steigers. Zelf ontwerpen zij er nu één die met een druk op de knop zijn werk kan doen. Dat scheelt heel wat acrobatische kunsten!

Dromen

Als je dromen je niet afschrikken, dan zijn ze niet groot genoeg (quote Muhammad Ali). Debrah en Mitchell zijn niet bang om te dromen. En zij brengen het zo tijdens het interview, dat ik het simpelweg ook geloof. Ik zie helemaal voor mij hoe zij over 10 jaar een goedlopend bedrijf hebben van A tot Z. Mitchell vertelt dat hij graag meer tijd over wil houden voor het design- en ontwikkelwerk en wat minder bezig wil zijn met de productie. Op dit moment zijn er nog veel stappen die uitgedacht moeten worden en versimpeld kunnen worden. Als dat allemaal vrij gemakkelijk kan worden uitgevoerd, ook door nieuwe werknemers, dan kan hij zich bezighouden met de ontwikkeling van bijvoorbeeld machines. Een goedlopend traject vanaf de inzameling van plastic tot het eindproduct, dat klinkt als muziek in zijn oren. Debrah voegt hier aan toe dat zij dat ook ziet zitten. Een business die ‘up and running’ is, zodat zij een stap naar achteren kunnen zetten en meer aan de slag kunnen met ontwerpen.

Wat ook zeker een rol speelt in hun dromen is het creëren van awareness. Dit is niet enkel belangrijk op Curaçao, maar overal ter wereld. Op Curaçao denken Mitchell en Debrah dat het mentaliteit is, maar ook zeer onwetendheid. Er zijn steeds meer mensen en organisaties actief op Curaçao die zich bezighouden met voorlichtingen over milieu en gezondheid. Ook Limpi draagt daar graag aan bij. Wist jij dat er allerlei giftige stoffen vrijkomen als de foambakjes die we bijvoorbeeld meekrijgen bij de Truk’i Pan verhit worden door het warme eten?

Hoe kunnen mensen helpen?

Je kan als je plastic hebt of hebt gevonden, dit naar Greenforce brengen. Daar werkt Limpi bovendien mee samen. Limpi heeft met name iets aan plastic van de types 1, 2 en 5. Cola, Sprite en water vind je bijvoorbeeld in plastic flessen van type 1. Veel schoonmaakmiddelen zitten in flessen van type 2. Dit kan je bovendien vaak zien op de onderkant. In totaal zijn er 7 types, maar niet alle types kunnen verhit worden zonder dat er giftige gassen vrijkomen.

Ook kan je helpen door bestellingen te plaatsen bij Limpi. Dit mogen allerlei wensen zijn en hoeft zich niet te beperken tot de bekende Limpi-producten. Maar vooral zal je natuurlijk helpen door geen afval op straat of in zee te gooien! Laten we allemaal een beetje bijdragen aan een schoner milieu, een schonere zee, een schoner Curaçao en een schonere wereld.

 

Danki Debrah & Mitchell! Veel succes en geluk met jullie geweldige plannen!

Limpi interview Debrah Mitchell

Leave a Response