Geboren en getogen op Curaçao. 36 lentes jong. Wonende in Amsterdam, maar emotioneel zonder twijfel verbonden aan ‘zijn’ eiland. Edelmar Pieternelle aka Pasty. Zijn bijnaam te danken aan de jongens uit zijn buurt toen hij jong was. Afstammend van ‘pastoor’, maar zoals Pasty uitlegt: “alles klinkt lekkerder eindigend op een y”. Zo ontstond de inmiddels bekende naam Pasty dus. Dankbaar voor dit interessante en openhartige gesprek, waarmee hij ons eerste ‘fijne mens’ is in onze nieuwe categorie op Heart Curaçao: ‘Dushi people, dushi stories’.

Band met Curaçao

De verschijning van Pasty verklapt al een beetje dat hij zijn oorsprong kent op Curaçao. Maar zijn verhaal nog meer. Pasty is opgegroeid op het eiland. Hij beschrijft zichzelf toch wel als een rebels kind, niet omdat hij problemen zocht, maar omdat hij deed wat zijn hart hem ingaf. Pasty liep niet mee met de kudde, maar koos zijn eigen weg.

Op 21-jarige leeftijd pakte hij zijn biezen en vertrok naar Nederland om te gaan studeren. Hij startte aldaar met een jaar HBO verpleegkunde, maar uiteindelijk heeft Pasty de overstap gemaakt naar de opleiding huidtherapie. Met zijn diploma op zak, heeft hij inmiddels al heel wat jaren doorgebracht in de lage landen. Echter in iedere vezel van zijn lichaam voelt hij zich een Curaçaoënaar. Dit uit Pasty door waar hij ook ter wereld komt, de vlag van ‘zijn’ geliefde eiland met zich mee te dragen. “Australië, Canada, Suriname, India, noem maar op”, zo somt hij op. Pasty komt overal. Maar waarom?

Dansen als passie

Op 7-jarige leeftijd stond Pasty al als knulletje op het podium van het Songfestival van de Isla. Zingen bleek niet zijn nummer één talent, maar zijn dansmoves bleven niet onopgemerkt. Zo won hij dan ook zijn allereerste prijs. Er volgden er nog veel meer, bijvoorbeeld door de eerste plek bij de Pinokkio competitie in 1997. Hier merkte hij voor het eerst hoe je het volk kan binden met dans. Daarna werd het tijd voor de wederkeer naar de wereld van de latindans (meer specifiek ‘salsa online ofwel LA Style genoemd), om zich meer te professionaliseren hierin. Door een vriend werd hij voorgesteld aan Rudsel Magdalena, oprichter van Salsation Curaçao (1999), die hem vervolgens veel heeft geleerd op het gebied van dansen, lesgeven, omgaan met artiesten, talenten en fans.

Vanaf 2004 is Pasty in Nederland zijn zinnen ook gaan zetten op Braziliaanse Zouk, ook wel bekend als Braziliaanse Lambada. Hierover vertelt Pasty: “de dans Lambada komt oorspronkelijk uit stripclubs, wat daardoor niet echt gewaardeerd werd”. De Lambada daalde in populariteit, echter op andere soort muziek werd de dansstijl voortgezet. Zo ontstond onder andere de Braziliaanse Zouk. Pasty heeft vele dansstijlen eigen gemaakt en laat zich nu wereldwijd op podia zien met prachtige verhaal vertellende choreografieën, geïnspireerd uit een mix van Braziliaanse Zouk en Contemporary Dance. Vandaag de dag is Pasty een veelgevraagd artiest in binnen- en (vooral) buitenland.

Waardering op Curaçao

Vooral in het buitenland is Pasty een zeer gewaardeerd, gewild en daarmee dan ook geboekt leraar en artiest. Maar de waardering vanuit zijn eigen geliefde eiland is teleurstellend. Allereerst zegt hij hierover: “er wordt verwacht dat je in Nederland of elders gaat studeren en terugkomt met een diploma op zak om je eiland verder te helpen, anders is het direct al teleurstellend”. Dansen maakt hiervan geen deel uit, want dit geeft ‘zogenaamd’ onvoldoende zekerheid.

Ten tweede vervolgt Pasty: “echter zelfs als je terugkeert met een diploma, dan word je óók niet geaccepteerd en/of gewaardeerd met je nieuwe, vaak nuttige bagage”. Men lijkt er niet voor open te staan om vooruitgang te boeken. “Al wat iemand meeneemt aan ervaring en kennis uit het buitenland, wordt gezien als bemoeienis en betweterigheid”, wat Pasty vertelt uit eigen ervaringen. Dit terwijl bijvoorbeeld een persoon als hij ontzettend veel zou kunnen en willen betekenen voor Curaçao.

Support en talentontwikkeling

Waar gaat het dan mis? In het verhaal van Pasty komt duidelijk naar voren dat er een gebrek is aan steun onderling, aandacht voor talent en ontwikkeling hiervan. Waar vroeger Curaçao nog een ‘danseiland’ was, waar een ieder die voet zetten op het eiland een danslesje meepikte, is het nu soms zelfs lastig om ergens een volle dansvloer te vinden. Hoe dit volgens Pasty komt: “er is afgunst onderling, maar ook een gebrek aan aandacht voor talent”. Curaçaoënaars steunen elkaar in de ogen van Pasty te weinig, terwijl men juist trots mag zijn op elkaar. Curaçao kent zoveel talent, maar hier wordt weinig mee gedaan. Bovendien ligt de focus op het behalen van een diploma in plaats van op het ontwikkelen van JOUW persoonlijke talent. Datgene waar je zo goed in bent, waar je zoveel plezier in hebt en je zo gelukkig kan maken! Is er iets anders belangrijker dan dat? 

Steun vanuit de overheid

Het zou mooi zijn als de regering de meerwaarde zou inzien van het steunen van talent van eigen bodem. Neem Pasty. Gewaardeerd en enorm getalenteerd danser wereldwijd. Wat zou hij graag een voorbeeldfunctie willen hebben voor de kinderen en jongeren op Curaçao. Van dansen heeft hij veel geleerd. Behalve het bewegen van je lichaam, ook hoe je moet samenwerken en bijvoorbeeld met vrouwen om moet gaan. Er zit zoveel meer achter dan sec het dansen. Maar buiten dat wil hij de jeugd ook het geloof geven dat ook zij hun talenten kunnen benutten en hun dromen mogen verwezenlijken.

Pasty grapt hierover: “zelfs al is iemands talent het snel uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van een auto”. Ieder talent telt en ieder talent verdient aandacht. “En zou dit bovendien niet een positieve uitwerking kunnen hebben op hetgeen jongeren uitvreten op het moment dat zij zich vervelen?”, bedenkt Pasty hardop. Van op straat op slechte ideeën gebracht worden, naar talentontwikkeling. Steun van de overheid is hierbij essentieel. Het organiseren van evenementen en podia voor alle talenten die Curaçao bezit. Of het geven van support aan bedrijven of individuen die hier zich al voor inzetten. Zelf heeft Pasty al ontzettend veel bereikt. Het uitspreken van zijn mening hierover doet hij dan ook niet uit eigen belang, maar zo zegt hij: “het is wel mijn hoop voor Curaçao”. 

Latin Lounge

Door één van de organisatoren van Latin Lounge, Christian Kuster, is Pasty dit keer uitgenodigd om zijn kunsten te delen. Latin Lounge bestaat inmiddels ruim drie jaar en vindt iedere eerste dinsdag van de maand plaats. Een plek waar een ieder die houdt van Latindans samenkomt om meer te leren, samen te dansen en plezier te hebben. Christian wilde graag iets nieuws om de dansscène in beweging te houden.

Niet gek dat hij hierbij dacht aan Pasty, aangezien hij graag Curaçao steunt. De organisatie van Latin Lounge vindt hem een groot voorbeeld en wil hem dan ook waar mogelijk de waardering geven die hij verdient. Pasty zal dit keer bij Latin Lounge op het podium staan samen met Sara Panero, een Spaanse jongedame met een schat aan ervaring in de danswereld. Zonder twijfel de moeite waard om Latin Lounge in je agenda te zetten. Je zal in ieder geval niet stilstaan volgens Pasty: “een ieder zal de dansvloer op gaan”.

Pasty interview Heart Curacao 

Thuis

Pasty geniet tijdens zijn verblijf hier op Curaçao iedere dag van de kookkunsten van zijn moeder. Uiteraard kan zijn mama het niet laten om te vragen wanneer haar kind terugkomt naar ‘huis’. Mama is dan ook degene die zijn vliegreizen naar alle uithoeken van de wereld maar angstaanjagend vindt. Wanneer wij hem de vraag stellen of hij denkt te zullen terugkeren, keert hij zich eerst lachend naar zijn vriendin: “mijn vriendin is er al helemaal klaar voor, maar op dit moment is het nog lastig daar iets concreets over te zeggen”. Als hij terug zou keren, dan is het echter zonder twijfel om familieredenen.

Het toverstokje

Stel dat Pasty een toverstokje in zijn handen krijgt, wat zouden zijn drie grootste wensen dan zijn? Daar laten wij hem aan het eind van ons fijne gesprek nog zijn hersenen over kraken. Pasty begint met: “een plek op Curaçao waar iedereen samenkomt om te leren dansen, vrij te dansen en samen te zijn”. Zijn tweede wens is speciaal voor de jeugd op het eiland: “dat jongeren op Curaçao hun talenten mogen ontdekken en ontwikkelen, omdat daar ruimte voor wordt gecreëerd”. En tot slot een wens met toch wel een persoonlijke touch: “Nederland en Curaçao als één geheel”. Pasty ziet in beide plekken grote voordelen en wat zou het dan soms gemakkelijk zijn om dit op één plek op aarde te hebben. Al het moois van twee werelden samengevoegd. “Tja, als je zegt dat ik álles mag toveren”, aldus Pasty.

Meer weten over Pasty? Volg hem hier.

Pasty 2 logo

Bedankt Pasty voor een gezellig én interessant interview!

1 reactie

Leave a Response