Als reactie op Emigreren (deel I): GO FOR IT! schrijf ik deze blog. Ik heb mezelf de vraag gesteld wat voor mij allemaal ‘contra-indicaties’ (zouden) zijn voor het emigreren naar een eiland zoals Curaçao. Een opsomming als deze kan ongetwijfeld overkomen als een zwart-wit schets. Ik wil daarom graag meegeven dat dit de 6 punten zijn die bij mij persoonlijk boven kwamen drijven. Uiteraard is er een groot grijs gebied en betekent een enkel tegenargument niet dat je het vreselijk zou vinden hier. Wie weet dat we door elkaars mening mee te nemen echter wel aan het denken gezet kunnen worden en je eruit kan pikken wat voor jou belangrijk is. Na het lezen van het artikel mag je altijd een reactie achterlaten. Ik ben erg benieuwd wat voor jou eventuele ‘contra-indicaties’ (zouden) zijn voor het emigreren naar Curaçao en of onderstaande punten herkenbaar zijn!

 

Wanneer zeg ik ‘nee, doe maar niet’:

 

1. Materialistisch

Je hecht ontzettend veel waarde aan materiaal. Iedere vrijdag even naar je favoriete kledingwinkel om, zonder direct blut te zijn, een leuke nieuwe outfit te scoren. Of voor het interieur van je nieuwe appartement of huis gaan speuren in de vele winkels die alles verkopen volgens de laatste woontrends. Dit is er niet meer (op die manier) bij als je kiest voor het eilandleven op Curaçao. Met genoeg geld kan je uiteraard vanalles voor elkaar krijgen, want importeren is dan ook een mogelijkheid. Maar zeker als je het niet al te breed hebt, dan moet je het doen met hetgeen er beschikbaar is. En dat is niet zoveel. Althans vergeleken met wat ik gewend was in Nederland.

 

Waarom ik het persoonlijk niet mis? Hoewel ik af en toe ook zin heb om iets leuks voor niet al te veel geld te kopen, hebben ‘spullen’ (nog) minder waarde gekregen sinds ik hier ben. Eigenlijk vind ik het zelfs wel fijn dat ik geen last heb van mijn ik-kan-niet-kiezen-syndroom (lees hier mijn blog over grappige verschillen met Nederland) in de grote winkels met rekken vol spullen. EN, je wordt creatief. Als je dan toch iets nodig hebt, dan vind je wel een creatieve manier om te komen aan datgene wat je graag zou willen. 

 

Emigreren deel 2 3

 

2. ‘Binnenmens’

Voor mensen die bang zijn voor de zee of daar gewoonweg niet blij van worden, denk ik dat het kiezen van een eiland ook niet de beste keuze is. Hoewel je ook genoeg kan genieten zonder bijvoorbeeld het strand te bezoeken, blijft het een klein eiland. En eilanden, tja,  die zijn omgeven door water. Het is het niet zo dat dit de beste reden is om niet te emigreren. Want wellicht is er iets anders wat hier prima tegenop weegt. Al denk ik wel dat je vele malen meer kan genieten van een eiland, als je ook gebruikmaakt van hetgeen het (in overvloed) te bieden heeft. 

 

Hoewel ik mezelf soms ook een duwtje in mijn rug moet geven, is het iedere keer weer heerlijk om even een duik te hebben genomen na werktijd. Of wat denk je van de vele mogelijkheden qua watersporten: zwemmen, zeilen, duiken (of snorkelen), suppen, wakeboarden of golf-, wind- en kitesurfen. En behalve mijn betoog over het water dat ons omringt, is het überhaupt wel mooi meegenomen als je van buitenleven houdt. Hier leeft men meer buiten dan binnen. Niet opgesloten met alle ramen dicht en standaard een televisie aan. Sterker nog. Omdat ik hier meer buiten dan binnen ben, hebben wij niet eens een televisieaansluiting.

 Emigreren deel 2 5

 

3. Heimwee

Curaçao is, vanuit Europa, toch best eventjes vliegen. Aan de ene kant ben je er zo (wat is 10 uurtjes nu op een mensenleven), maar aan de andere kant heb je zeker in moeilijkere tijden de behoefte om daar gewoon weer even te zijn. Zonder eerst een dag te moeten reizen. Die gedachte moet je kunnen accepteren. Hoewel we niet graag denken aan vervelende dingen die mogelijk kunnen gebeuren in ons geboorteland, toch gebeurt het bij mezelf en mensen om mij heen (helaas) met regelmaat. Dat houd je niet tegen. En die afstand vervloek ik dan echt. Maar dat zijn dan met name die hele lastige momenten (zoals onder andere beschreven in deze blog).

 

Mocht jij van jezelf weten dat je na een paar weken vakantie al heimwee begint te krijgen naar huis, dan is zover van je familie en vrienden gaan wonen, wellicht niet voor jou weggelegd. Ik heb wat mensen binnen enkele maanden om deze reden het vliegtuig terug zien pakken. Dus het is goed om ook hier even voor jezelf bij stil te staan voor je de stap zet om daadwerkelijk te emigreren. Je familie en vrienden (tenzij ze hier wonen), heb je niet op loopafstand. Dus wordt er meer gevraagd van je zelfredzaamheid. Èn acceptatie van het feit dat de keuze die jouw gelukkig maakt, niet de nummer één wens is voor een ieder die je ‘achterlaat’.

 

Emigreren deel 2 2

 

4. Geldfrustraties

Bij dit punt ga ik het wederom niet hebben over de wat ‘rijkere’ mensen. Als je met veel geld op zak zal emigreren naar Curaçao, dan gaat het je uiteraard beter af. Dan geldfrustraties niet aan de orde van de dag zijn. Ook bijvoorbeeld het vinden van een goed betalende baan, kan hierbij een rol spelen. Maar voor een ieder die hierheen komt met geen of een klein zakcentje, is het (zoals ik dat heb ervaren) hard aanpoten. Doorgaans zie ik dat er veel mensen tegenaan lopen dat je hard moet werken voor een laag salaris. Althans lager dan we gewend waren in (mijn geval) Nederland. Zelf was ik mij hier al van bewust voordat ik ging en koos ik bewust ervoor om ‘kwaliteit van leven’ op nummer 1 te zetten, wat (in ieder geval in eerste instantie) ten koste zou gaan van mijn spaarrekening. 

 

Wat we wel zeker nodig hebben? In ieder geval een dak boven ons hoofd, eten op tafel en een autootje op de stoep. Dat laatste is geen must, maar de meeste mensen worden ook niet erg vrolijk van het openbaar vervoer hier, dus ik hecht wel waarde aan het hebben van een autootje. Maar lagere salarissen en (veelal) hogere prijzen in de winkels, gaan niet fijn samen. Nog niet te spreken over het ontbreken van alle toeslagen die men krijgt in Nederland (lees: zo slecht is het allemaal nog niet geregeld in Nederland!). Dus ja, het is zeker hard werken en soms frustrerend als er financiële tegenslagen zijn. Of het wordt op den duur frustrerend, wanneer je het zat bent om steeds weer de eindjes aan elkaar  te moeten knopen. Dus bij een gebrek aan een dikkere huid, doorzettingsvermogen en wat creativiteit, zou ik persoonlijk zeggen ‘doe maar niet’.

 

 

5. Ongeduld

Hier ga ik niet zeggen dat iedereen die op Curaçao woont traag is, je laat wachten en daar vervolgens niks om geeft. Niet waar. Mega zwart-wit als je het mij vraagt. Wat wel waar is, ligt wat genuanceerder en ligt aan de plek waar je komt. Ik weet dat er genoeg mensen vloekend naar buiten komen bij diverse instanties. Lange rijen, onlogische regels of verkeerde informatie. Komt allemaal wel eens voorbij. Op de een of andere manier is het toch prettig als je daar ook de charmes van in kan zien. Niet dat ik niet soms haast heb en het vervelend kan vinden… Maar over het algemeen ga ik met een positieve instelling naar deze instanties. Niet op voorhand al vloeken en tieren. We genieten allen van de fijne mentaliteit op het eiland (niet zo veel stress, gehaast en een minder strak verwachtingspatroon). En waar je het ene moment geniet van het lager liggende tempo, kan het je op andere momenten wat tegenwerken. Ieder voordeel kent zijn nadeel.

 

Gelukkig zijn er oplossingen voor en dat is iets waar je voor jezelf op zoek naar ‘moet’. Niks zo vervelend om jezelf in de weg te zitten, te vloeken, je dag te verpesten daardoor en te merken dat al deze moeite de rijen echt niet sneller laten krimpen. Goede oplossingen volgens mij? Proberen begrip te tonen. Hoewel dit niet altijd gemakkelijk is, helpt het mij wel te bedenken dat de soms erg lage salarissen ook mij niet erg gemotiveerd zouden maken. En een boekje meenemen of iets anders wat gemakkelijk mee kan in je tas. Dan kan je eindelijk even, verplicht, ontspannen. Òf er proberen achter te komen wat de dagen en tijdstippen zijn dat je het beste je zaken kan regelen. Dit kan soms enorm schelen! Op de dagen dat het ècht niet mee zit, gewoon rustig blijven ademhalen. Het is veel te warm om je zo druk te maken.

 

Emigreren deel 2 4

 

6. Vlinders

Bedenk je goed met welk motief je vertrekt. Probeer te achterhalen waarom JIJ zelf deze keuze wilt maken, zonder teveel bezig te zijn met de mensen om je heen. Ik wil niet zeggen dat je niet mag luisteren naar adviezen van anderen. Dat kan ook belangrijk zijn. Maar als je het niet voor jezelf doet, dan geloof ik dat de kans groter is dat je binnen de kortste keren weer op het vliegtuig terug stapt. Te denken aan: vertrekken voor de liefde of het wegrennen van iets vervelends. Dit kunnen goede redenen zijn. Maar wanneer vlinder in je buik bijvoorbeeld de enige reden is, dan is het in mijn opinie ‘gevaarlijk’.

 

Doordat ik voor mezelf ben gekomen en alleen alles heb opgebouwd (lees hier mijn blog over mijn emigratie avontuur), zal het uitgaan van een relatie nooit de reden van teruggaan zijn. Echter zie ik veel personen komen voor liefde en weer gaan omdat de liefde toch niet bleek te zijn zoals gedacht of gehoopt. Helemaal vervelend als je daarvoor alles hebt opgegeven en alles weer helemaal opnieuw moet opbouwen. Dit kost geld, moeite en tijd. Wat het, zo vind ik, alleen waard is als je de keuze maakt voor jezelf. Dus als je er zelf niet volledig achter staat, niet doen.

 

6 reacties

 1. Ik ben er helemaal met je eens! Ik herken mezelf heel veel in dit verhaal. Als ju di korsow die na 25 jaar terug is gekeerd had ik heel veel moeite in begin en ging t tactisch aanpakken om niet te ergeren om het manier van werken bij vooral overheid instanties!

  1. Fijn om te horen dat dit ook geldt voor een Yu di Korsou di na jaren Nederland terugkeert. Ik kan het mij goed voorstellen! Knap dat het lukt om manieren te vinden, zodat je jezelf er niet teveel aan ergert. Gezellig dat je weer hier woont in ieder geval 🙂

 2. Nog meer redenen om niet te emigereren ne het alleen bij vakantie te houden 1 als je allergisch voor honden of katten bent. 2 Als je grootste hobby fietsen is. 3 Als je nog geen rijbewijs hebt en ook geen geld hebt om die te halen (must vanwege het ontbreken van veilige fietspaden)

  1. Ik kan mij voorstellen dat dit ook punten zijn om even bij stil te staan inderdaad. Toevallig is mijn vriend ook allergisch voor vanalles en nog wat (onder andere katten). Al moet ik zeggen dat hij hier minder last heeft, dan in Nederland. Maar dit is wellicht per persoon verschillend. Fietsen is hier inderdaad een heel ander verhaal! Mijn vader die ook heel graag fietst, zou hier niet heel blij worden. Wel zijn er best een aantal fietsclubjes en dergelijke, dus als dit voldoende is, dan zijn er wel wat mogelijkheden. Maar hele grote uitdagingen op het gebied van wielrennen zijn er niet. Bedankt voor je bijdrage / reactie 🙂

 3. Emigreren en remigreren, grote woorden , voor vaak een paar jaartjes Curacao, die achteraf omschreven worden als een mooi avontuur onder de zon.
  Woon mijn hele leven (66 jaar) op Curacao en bijna 40 jaar arts, zie ik even veel nederlanders gaan als komen.
  Vlgs het CBS hebben zich in 2016 4550 europese nederlanders gevestigd op Curacao en zijn er weer 4700 europese nederlanders weer vertrokken naar Nederland
  Onder emigreren versta ik je nederlandse paspoort in leveren voor die vh nieuwe land, en een bedrijf en familie opbouwen in Argentina, Canada, Colombia , Australia etc. .
  Dan zou je deze argumenten kunnen overwegen, behalve die in de laatste alinea. Een mislukte relatie , dient nooit een reden voor vertrek te zijn .

  1. Bedankt voor uw bericht. Interessant om hier cijfers van het CBS over te zien. Het is inderdaad een komen en gaan van mensen. Iets wat ik persoonlijk niet altijd gemakkelijk vind.

   Volgens de Van Dale betekent emigreren niks meer dan (emi·gre·ren (emigreerde, is geëmigreerd) 1. zich in het buitenland vestigen) je vestigen in het buitenland. Het inleveren van je paspoort is dus niet nodig om over emigreren te kunnen spreken in mijn interpratie. Maar ik begrijp (zo denk ik) wel wat u aangeeft. Er wordt al snel gesproken over emigreren naar Curaçao, dit terwijl het soms maar gaat over een jaartje er tussenuit zijn. Dat is zeer zeker wat anders dan de keuze om niet meer terug te keren.

   Fijn dat u het eens bent met bijna alle argumenten. Het is uiteraard een mening, maar altijd fijn te horen dat een ander zich er ook in kan vinden. Ook ben ik het met u eens dat een mislukte relatie niet de beste reden van vertrek is. Echter zie ik dit wel bij mensen om mij heen gebeuren 😉

Leave a Response