Voor mij was emigreren een vrij impulsief besluit. Ik ben altijd wel reislustig geweest en de gedachte om ooit naar het buitenland te vertrekken spookte wel door mijn hoofd. Maar het moment dat ik daadwerkelijk de knoop doorhakte, had ik echt niet alles van A tot Z uitgedacht. Nu, na bijna 4 jaar geleden de beslissing te hebben genomen om te emigreren naar Curaçao, wil ik graag delen wat mij goede en minder goede redenen lijken om deze keuze te maken. Gebaseerd op mijn eigen ervaring en gevoel, maar ook op die van anderen om mij heen.

Waarom zijn sommige mensen op Curaçao dolgelukkig en willen zij nooit meer weg? En waarom zijn andere mensen hier binnen de kortste keren ongelukkig of verveeld? Soms moet je in het diepe springen en puur op je intuïtie afgaan. Dat deed ik ook. Maar mocht jij meer houden van het inbouwen van enkele zekerheden, dan helpen onderstaande punten je wellicht een stapje in de goede richting.

Wanneer zeg ik ‘ja, GO FOR IT’:

1. Cultuurliefhebber

Je houdt van reizen en dan met name van andere culturen. Daarbij vind je het geen probleem om je aan te passen. Of nog beter, dat vind je juist leuk en/of interessant. Integratie is uiteraard niet alleen belangrijk op Curaçao, maar doordat het voor Nederlanders (in het bijzonder) erg gemakkelijk is om deze kant op te komen en hun eigen taal te blijven spreken, wordt er nog al eens geklaagd over de ‘niet-geïntegreerde-Nederlander’. En terecht. Ik zeg niet dat je jezelf direct moet onderdompelen in de Antilliaanse cultuur en geen Nederlandse vrienden erop na mag houden. Maar als je graag op je eigen ‘eilandje’ wil blijven, met je eigen gewoonten, taal en vrienden, dan kan je beter goed nadenken of je wel naar het eiland Curaçao zal vertrekken.

Ik geniet er van als ik mensen om mij heen hun best zie doen om de cultuur te begrijpen en de taal te willen spreken (lees hier hoe ik de taal heb leren spreken). En geloof mij, van de gemiddelde Curaçaoënaar krijg je het ene compliment na het andere. Bij een heel klein beetje inzet al. En dat niet alleen. Curaçao echt leren kennen en ervaren in al haar geuren en kleuren, dat lukt alleen als je hier de tijd voor neemt en wat moeite voor doet.

Emigreren cultuur2. Ondernemen

Curaçao, waar de gaten in de markt nog vrij gemakkelijk vindbaar zijn. Ben je een echte ondernemer of heb je altijd al bedacht iets voor jezelf te willen beginnen? Dan zou Curaçao zo maar een erg interessante plek kunnen zijn voor jou. Er zijn nog veel winsten te behalen op vele vlakken, dus als jij met een goed doordacht plan komt, dan ben je binnen. Dat het moet werken op het eiland, is wel belangrijk. Hiervoor is heel wat vooronderzoek, in mijn ogen, wel van belang. Niet alleen omdat het goed is om zelf eerst te ontdekken of het eilandleven bij jou als persoon past, maar ook om het idee of je concept af te stemmen op de cultuur, de behoeften en wensen van de mensen hier. Dit kan wezenlijk verschillen van wat je gewend bent in het land waar je geboren en getogen bent. En wat is er nu mooier om behalve zelf ook Curaçaoënaars de vruchten te laten plukken van jouw briljante plannen? 

3. Klimaat

Emigreren klimaatVoor warmbloedige personen is Curaçao heerlijk. Het hele jaar door is het zomer. Geen plotselinge dalingen in temperaturen van 30 naar 5 graden Celsius. Zo nu en dan wat meer regenbuien, maar de temperatuur zal nooit zo drastisch dalen. Dit betekent dat je niet de bekende vier seizoenen hebt, dus hopelijk hecht je daar niet teveel waarde aan. Geen sneeuwpoppen bouwen op Curaçao, maar zandkastelen! Voor kinderen een waar paradijs: iedere dag buitenspelen. Als je de warmte even zat bent dan kan je uiteraard een duik nemen om (een beetje) af te koelen of je sluit jezelf op in een kamer met airco. Je ontkomt er alleen nooit compleet aan. Dus als je bij 20 graden normaliter al de zweetdruppels over je gezicht voelt stromen en kribbig wordt, dan is Curaçao geen aanrader. Echter voor koukleumen zoals ik, is het een paradijs hier. Hier hoef je weinig tot niet na te denken hoe warm je jezelf moet kleden, er is geen gebrek aan vitamine D (geen winterdip meer!) en je hebt altijd een gezond kleurtje op je bol. 

4. Mindful leven

Je vindt het tempo doorgaans te hoog liggen in het land waar je nu woonachtig bent. En dit levert je bovendien immens veel stress op. Ik persoonlijk heb op Curaçao meer rust gevonden. Ik heb geleerd meer te genieten van het moment. Waardoor? Niet alleen omdat er überhaupt veel moois om je heen te zien is, maar ook omdat men hier onbewust het idee achter ‘mindful leven’ beter begrijpt.

Ik kan hier veel kanttekeningen bij zetten, maar dit doe ik nu even. Het gaat nu om hetgeen ik hiervan heb geleerd. Van ‘haasten, VER vooruit plannen, veel moeten, niks kunnen afzeggen en alles volgens een bepaalde structuur moeten doen’, naar ‘wat vandaag niet lukt komt morgen, veel meer op je eigen tempo, ‘ik mag’ in plaats van ‘ik moet’ en dus niet meer overal strak aan vast zitten’. Heerlijk toch om niet te hoeven leven volgens een soort schema waar een ieder zich aan moet voldoen? Leven voor jezelf en niet voor een ander of de heersende maatschappelijke standaarden.

Emigreren mindful

5. Uitbundig feestvieren

Feestbeesten opgelet! Als jij dacht dat men in Nederland wist wat een goed feestje was, dan ben je nog niet op Curaçao geweest. Ik heb het hierbij niet alleen over de feestjes op het strand en in de discotheken, maar ook de feesten die thuis om wat voor reden dan ook worden georganiseerd. In Nederland is het heel wat als er wat kaasjes, worstjes en een toastje op tafel staan.

Wat je hier kan verwachten? Een 5-gangenmaaltijd, waarbij je uiteraard ook nog genoeg over hebt om mee naar huis te nemen voor de volgende dag, in een foambakje of wat aluminiumfolie. Aan eten en drinken nooit tekort. Men houdt er hier van om te zorgen voor hun gasten (en voor zichzelf). Ook in muziek maken, zingen en dansen zijn Curaçaoënaars heel goed. Geen stijf gedoe, maar losse heupen. Terwijl er soms gesproken wordt over een ‘zwijg’ of ‘angst’ cultuur, kan je daar niks van merken op een goed Curaçaos feestje. Uitbundigheid alom. Niet te overtreffen (voor mij althans!). Om nog maar niet te beginnen over de feestdagen…

Emigreren feesten6. Sociaal-maatschappelijke interesse

Interesse in sociaal-maatschappelijke vraagstukken? Hier komen we handen tekort! Zelf werk ik in de zorg en merk ik iedere dag weer hoe hard wij nodig zijn. De allereerste tip die ik hierbij geef is wederom: leer de taal. Zeker als je in de zorg wilt werken, is dit van groot belang. Anders kan je met een groot gedeelte van de hulpbehoevenden niet communiceren. Creativiteit is ook van belang, aangezien het niet een sector is met een groot budget. Maar vele handen maken licht werk, zo luidt een Nederlands spreekwoord. En ik geloof zeer zeker dat er grootse successen te behalen zijn op dit mooie eiland.

7. Natuurschoon

I love nature! Het brengt mij rust. Soms lijkt het, wanneer ik weer eens op een mooie spot van Curaçao mag genieten, dat even niets er meer toe doet. Zorgen verdwijnen naar de achtergrond, want het lijkt even niet meer van belang. Een duik in de zee nemen na een zware dag, fantastisch dat het kan! Het buitenleven, de natuur en de mooie stranden zijn bovendien een bron van inspiratie voor mij. Dus mocht je ‘creative minded’ zijn, dan heb je hier genoeg natuurschoon om ideeën en inspiratie uit te putten. Een voorbeeld van een fijne wandeling door de natuur waar ik stil van werd, vind je hier.

Emigreren natuur

8. Medische redenen

Een op het eerste gezicht minder leuke reden, maar wel een zeer belangrijke, is een medisch probleem. In mijn omgeving zijn er best een aantal personen op te noemen, die ontdekten dat het klimaat (de warmte of de stabiliteit van het weer) hen iets heel kostbaars oplevert. Namelijk een enorme verhoging van hun kwaliteit van leven, doordat zij hier lichamelijk gezien velen malen meer kunnen. Denk hierbij aan reuma, maar ook bijvoorbeeld aan clusterhoofdpijn. Een stap waar je niet direct aan denkt als je geconfronteerd wordt met zo ziek zijn, maar wat wel een enorm verschil kan maken. Zij kunnen hier weer ‘leven’. Is er iets meer waardevol dan dat?

Benieuwd naar meer? Lees hier mijn ’emigratieavontuur’.

9 reacties

  1. Hey Simone ! Konta bai ?? Nou een betere uitleg over Curacao had je niet kunnen geven. Merk dat je je best hebt gedaan, je eigen hebt verdiept in het reilen en zeilen om fijn op Curacao te kunnen wonen of niet. In mijn ogen een echte Antiliaanse geworden Hahaha lol ! Klopt allemaal als een bus !! Mijn complimenten ervoor Groetjes Wen

    1. Bon dia Wen, bon siman! Masha danki pa bo mensahe. Mi ta bon, konta ku bo? Blij dat hetgeen ik omschreven heb, voor meerdere mensen herkenbaar is! Saludos, Simone

Leave a Response