De Christoffelberg is het hoogste punt van Curaçao. En bovendien staat de berg op nummer 3 van de hoogste punten binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Een mooi uitzicht over het eiland gegarandeerd! Tenzij je toevallig op één van de meer bewolkte dagen omhoog klimt. Maar zelfs dan is het een mooie ervaring. Naast het mooie uitzicht en het gevoel dat je krijgt als je de top bereikt, is het ook nog een hele sportieve prestatie. Zet de Christoffelberg dus maar op je ‘Curaçaose bucketlist’.

 Vroeg uit de veren

Om de top te kunnen bereiken, zeker als je niet topfit bent, wordt aangeraden op tijd te beginnen aan de klim. Hoewel de berg ‘maar’ 372 meter hoog is, kan ik je garanderen dat het toch pittig kan zijn. Dat heeft zeker ook te maken met de hitte, wat midden op de dag al klimmend vast geen pretje is. Om die reden mag je dan ook niet starten aan de klim na 10 uur ’s ochtends. Om 6 uur ’s ochtends gaat het park open, dus ik zou aanraden niet veel later dan dat te starten aan het Christoffel-avontuur. Het is vroeg, maar de ervaring maakt dat goed!

Je betaalt 25 gulden als volwassenen of 7,50 gulden als kind (tussen de 6 en 12 jaar oud). Locals kunnen met hun sedula voor 5 gulden naar binnen. En als je voor het Christoffelpark een ticket koopt, mag je ook gratis naar binnen bij het Savonet Museum.

Op naar de top!

Nadat je bij de kassa bent geweest en daar een plattegrond hebt gekregen, begint het avontuur. Er zijn 8 verschillende trails te lopen, waarvan de Christoffelberg er één is. Je kan ervoor kiezen om een stuk te lopen in de richting van de berg of je pakt de auto. Op de website van het Christoffelpark staat geschreven dat het ongeveer een uur langer duurt als je niet met de auto gaat. Zelf ben ik steeds met de auto gegaan, die je op een gegeven moment aan je linkerhand kan parkeren. Rechts daarvan start de trail naar boven, wat je niet kan missen door de borden en mensen met hetzelfde plan.

Het pad naar boven begint nog redelijk vlak. Het gaat wel omhoog, maar het is goed te bewandelen. Het is wel aan te raden om sportieve kleding te dragen en goede sportschoenen. Ook wat water en eventueel een kleine snack zijn geen overbodige luxe. Hoe hoger je komt, hoe zwaarder, steiler en ruwer het wordt. Met slippers zou ik dan ook niet proberen naar boven te gaan. Neem onderweg voldoende tijd om even te stoppen en om je heen te kijken. Als je alleen kijkt waar je loopt, mis je al het moois om je heen. Tegen het einde heb je flinke rotsen om te beklimmen, maar dan weet je wel dat je er bijna bent. Nog even doorzetten én voorzichtig doen en dan mag je genieten van een prachtig uitzicht!

Een mooie ervaring

Sinds ik op het eiland ben gaan wonen, heb ik de Christoffelberg al enkele keren beklommen. Steeds weer genoot ik onwijs van het uitzicht tussendoor, maar vooral op de top. Ik heb het idee dat het steeds drukker wordt, maar doordeweeks kan je nog wel eens een momentje alleen hebben. Heerlijk toch! Iets minder geweldig is trouwens de wake-up call die ik ook steeds krijg: ‘ga eens wat meer sporten’! Hoewel ik echt wel boven kom, is het wel even zweten en doorbijten. Maar gelukkig kan je zelf bepalen hoevaak je een adempauze neemt.

Een interessant en inspirerend weetje over de Christoffelberg gaat over topsporter Randhy Cuevas. In 2017 heeft hij de Christoffelberg voor het goede doel beklommen. En dat maar liefst 13 keer. Voor hem stond het beklimmen van de berg min of meer symbool voor de zware strijd die kankerpatiënten dag in dag uit leveren. Vaak zijn herhaalde behandelingen nodig, dus heeft hij ook de berg meermalen beklommen. Respect!

Mocht je de berg ook gaan beklimmen, dan wens ik je veel plezier! Vergeet niet te genieten van het uitzicht en een klein, maar belangrijk verzoek: neem afval ook weer netjes mee naar beneden.

3 reacties

  1. Inderdaad heel mooi het uitzicht boven. Ik heb het volgens mij nu 5 keer beklommen en ik laat het ook nu tot daar..wahhaha. Er gebeurt altijd wel iets met mij als ik er weer af moet. Ook mooi het verhaal van de sporter. Wist ik niet. Weer iets nieuws bijgeleerd.

    1. Ja gaaf uitzicht hè? Ik snap dat je het bij 5 keer laat als er steeds wat gebeurt. Niks ernstigs hoop ik? En het verhaal van de sporter vonden wij zelf ook erg interessant! Ik heb veel respect voor die man 🙂

Leave a Response