Autorijden op Curaçao. Je ontkomt er haast niet aan als je het een en ander van het eiland zou willen zien of hier komt wonen en werken. Het openbaar vervoer is nog niet zo modern en goed geregeld als bijvoorbeeld in Europa en op andere vervoersvormen is het eiland niet echt berekend.

Altijd belangrijk om je even te verdiepen voor je op vakantie gaat of in een ander land gaat wonen. In veel opzichten lijkt het verkeer op Curaçao best op dat wat je gewend bent in Europa. Echter zijn er stiekem ook veel verschillen. Sommige verschillen kom je vanzelf tegen, andere verschillen zijn echt wel prettig om van te voren te kennen. Voor de veiligheid van jezelf, maar ook zeer zeker van de bewoners zelf op Curaçao.

Verkeersregels

Er zijn naast vele ongeschreven regels ook regels voor autorijden op Curaçao die vastgelegd zijn. Zo staat vast dat je hier op T-splitsingen van rechts géén voorrang hebt. Ik zie nog wel eens net-niet-botsingen, wanneer een auto vanuit automatisme de auto er gewoon voor denkt te kunnen slingeren. In Nederland heb je inderdaad van rechts voorrang, maar hier is dat niet overal het geval. Wat veel mensen echter vergeten, is dat op gelijkwaardige kruisingen binnen de bebouwde kom (zonder verkeersborden), auto’s van rechts wel voorrang hebben. Even goed bij stilstaan dus.

Wat je verder al snel zal opvallen is dat er nergens harder wordt gereden dan 80 km/h. Althans, dat gebeurt wel, maar is officieel niet toegestaan. Een andere vraag die ik krijg van mensen die voor het eerst op vakantie zijn, gaat over het inhalen. Juist ja, er wordt hier zoveel rechts als links ingehaald. Op wegen met twee rijbanen, zoals op de Schottegatweg, is inhalen aan beiden kanten toegestaan. Erg onwennig in het begin kan ik zeggen. En nog een tip: neem je tijd om te leren hoe je rotondes moet rijden…

Verkeersregels bestaan ook voor het parkeren van je auto. Je kan bij fout parkeren best een wielklem verwachten hier. Maar daarentegen ziet het straatbeeld er vaak heel anders uit bij evenementen. Regels worden dan tijdelijk versoepeld. Overal langs de weg staan auto’s geparkeerd. Op de gekste plekken. Daarnaast lijkt het soms dat de knipperlichten van de helft van de auto’s kapot zijn, maar dit betekent niet dat het niet sociaal is wél aan te geven dat je af wil slaan.

Good to know-regels

Toen ik nog niet zolang op het eiland woonde, zag ik op Facebook een plaatje voorbij komen over het rijden op Curaçao. Daarop werd aangeduid dat men hier slingert over de weg als men nuchter is en juist recht rijdt als men gedronken heeft. Maar hoe zit dat? Wanneer je voor de zoveelste keer hard door een gat stuitert, dan snap je het. De wegen zijn niet overal al te best, dus goed opletten en een beetje zigzaggen is nodig om de gaten in de weg te vermijden. Vooral ’s avonds een uitdaging en dit vereist ook wel een beetje oplettendheid als je de wegen niet kent.

Behalve gaten in de weg, zal je ook uit moeten kijken dat je geen geit op je motorkap krijgt. Te hard racen door de straten is dus niet verstandig, want er zal maar net een kudde geiten besluiten de oversteek te maken. Vlak voor jouw auto, wanneer je met 50 km/h aan komt rijden… Of mensen die plots midden op de weg stoppen om een praatje te maken met een andere automobilist die ze toevallig tegenkomen. Extra aandacht is nodig als het donker is, maar ook zeker als het geregend heeft. Dan kunnen de wegen spiegelglad zijn. Daar is geen ijzel of sneeuw voor nodig. 

Een leuk of gezellig verschil (naar mijn mening) met Nederland gaat over het gebruik van de toeter. In Nederland gebruik je het in principe enkel voor ‘gevaar’. Op Curaçao echter vaak om te bedanken of om te groeten. Je hoeft dus niet direct uit te gaan van boze bedoelingen bij het horen van ‘TUUUUT!’. Als je ergens staat te wachten om de doorgaande weg op te gaan, dan kan het zomaar zijn dat er getoeterd wordt of er met grote lichten wordt geseind. Dikke kans dat je dan voor wordt gelaten. Ook veel gezelligheid en aardige gebaren op de Curaçaose wegen dus.

Auto rijden verkeer Curacao

Risicofactoren verkeersdoden

Een dodelijk ongeluk zit soms in een klein hoekje, ook als het gaat om autorijden. Volgens de World Health Organization (WHO) zijn de vijf geïdentificeerde risicofactoren voor verkeersdoden wereldwijd: rijsnelheid, rijden onder invloed, wel of niet gebruiken van een helm, wel of geen veiligheidsriem om en kinderbeveiliging. Risicofactoren waar op Curaçao volgens mij ook meer preventief aan gewerkt mag worden. Je bent op Curaçao, zo blijkt uit onderzoek van de WHO, veiliger dan in vele andere (vakantie)landen buiten Europa. Maar toch gebeuren er hier zo’n 12.000 verkeersongelukken per jaar. Om nog maar niet te spreken over de 19 verkeersdoden van afgelopen jaar. En dat voor een klein eiland, met slechts rond de 150.000 inwoners.

Oftewel, probeer te letten op snelheid, gebruik een helm indien nodig, draag je veiligheidsriem en zet kinderen in de daarvoor bestemde autostoeltjes. Jammer genoeg zie ik dagelijks kinderen springen en klimmen op de achterbank. En denk twee keer na als je na een happy hour met teveel biertjes op, achter je stuur wil kruipen. Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je jezelf in gevaar wil brengen. Echter behalve jezelf, breng je ook de medeweggebruikers in gevaar. Hoewel drank vaak zorgt voor een soort van grootheidswaanzin, wil dit niet zeggen dat je daadwerkelijk onschendbaar bent al denk je dit wel. Opmerkingen als ‘maar ik ken de wegen zo goed’ of ‘het is nog nooit mis gegaan met drank op’, gaan er bij mij niet in als je staat te wankelen op je benen of scheel kijkt van de drank.

Verder denk ik dat tegenwoordig telefoongebruik een belangrijk punt is om eens kritisch over te zijn. Het is zo gemakkelijk je telefoon te pakken en eventjes dat ene berichtje af te luisteren. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus laten we wat strenger voor onszelf zijn. Om te voorkomen dat we ons leven of die van anderen in gevaar brengen!

Een ongeluk(je) zit in een klein hoekje

En mocht je nu toch tegen de bumper van je voorganger zijn gebotst of andersom, dan is het belangrijk dat je altijd de Curaçao Road Services inschakelt door te bellen naar het telefoonnummer 199. Verplaats de auto’s pas wanneer zij dit tegen je hebben gezegd, zodat de schade en de oorzaak hiervan duidelijk kan worden vastgelegd en beoordeeld. Dit alles is belangrijk om moeilijkheden met de verzekering te voorkomen.

En hoewel een ongelukje altijd kan gebeuren, is het verder allemaal niet zo eng en moeilijk als dat ik het heb doen klinken. Probeer geen gekke capriolen uit te halen, want we voorkomen liever dan we genezen. Maar al met al is het rijden op Curaçao goed te doen. Als je maar mee gaat in de over het algemeen ontspannen sfeer. En laten we eerlijk zijn. Dat is toch ook veel fijner dan vloekend, tierend en gespannen achter het stuur te zitten?

Ook interessant als je komt wonen op Curaçao is deze blog, waarin ik vertel over mijn zoektocht naar werk op het eiland.

Leave a Response